Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Postoji sladoled koji liječi mamurluk

Radujte se narodi

Je li lijeno ležanje u krevetu s kutijom sladoleda pod rukom sve što želite raditi nakon nešto “veselijeg” noćnog provoda? Da? Naravno? Onda imamo neke dobre vijesti za vas. Postoji sladoled koji liječi mamurluk i nije to dio nekog scenarija iz mašte, nego opipljiva realnost, ali zasad je to još uvijek samo u Južnoj Koreji.

Jedna južnokorejska trgovina izbacila je sendvič-sladoled naziva Gyeondyo koji smanjuje ili čak potpuno uklanja simptome mamurluka. Gyeondyo bi u prijevodu s korejskog trebalo značiti “izdrži”, što znači da je čak i duhoviti naziv proizvoda u funkciji upućivanja na njegovu (glavnu ili sporednu) namjenu.

Sladoled je to s okusom grejpa koji sadrži malu količinu voćnog soka od bonbon drveta koje daje plodove poput grožđica, a koje Korejci tradicionalno rabe za liječenje mamurluka već stotinama godina.

Glasnogovornik Withme FS-a, spomenutog lanca trgovina, izjavio je u priopćenju kako ”ime sladoleda odražava poteškoće zaposlenika koji moraju na posao nakon burnog noćnog izlaska, kao i pružanje utjehe onima koji moraju doći ranije na posao nakon učestalih noćnih izlazaka”.

Ako vam sve ovo zvuči pomalo previše dobro da bi bilo istinito, trebalo bi napomenuti da nije u pitanju samo raskalašeni marketing. Postoje i neki hladni dokazi na strani sladoleda koji govore u prilog najavljenim svojstvima.

Od nevjerice u cijelu priču vas možda razuvjeri podatak da je jedno istraživanje objavljeno u Journal od Neuroscience pokazalo kako ekstrakt drveta bonbona zaista smanjuje stupanj intoksikacije kod štakora. Korejci su, izgleda, odlučili primijeniti na sebi ono što uspješno djeluje na pijanim štakorima.

Dobro je za znati i da Južna Koreja nije slučajno mjesto ovakve radnje. Naime, ta zemlja ima najveću stopu konzumacije alkohola po glavi stanovnika na cijelom azijskom kontinentu. Upravo tako, piju dvostruko više od Rusa. Prosječni Južnokorejac popije 12.3 litre alkohola godišnje. Ne samo to, nego navodno žitelji te zemlje također potroše godišnje oko 126 milijuna dolara godišnje na lijekove protiv mamurluka.

Dok ova hladna utjeha ne stigne u Hrvatsku, možete dosadu kratiti proučavajući cijene sadnica bonbona.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...