Crijeva imaju kompliciran odnos s mozgom i to se odvija dvosmjerno. Problematičan gastrointestinalni trakt šalje signale mozgu, a mozak slične signale šalje crijevima.
Nedavno su na Floridi, na godišnjem sastanku Experimental Biology, znanstvenici objavili da su uvidjeli što se događa u mozgu ako zdravlje crijeva postaje lošije. Predstavili su intervenciju koja može pomoći u sprječavanju takvog propadanja.
Znanstvenici sa Sveučilišta Louisville su na miševima pokazali rezultate korištenja češnjaka. Češnjak je član porodice luka allium te sadrži spoj alilni sulfid. Taj spoj pomaže održavanju zdravih crijevnih mikroorganizama što čini posredno i kognitivno zdravlje snažnijim.
Ta biljka može biti osobito važna za starije osobe. Kod starijih ljudi je raznovrsnost mikrobiote crijeva smanjena, što može biti uzrok mnogih bolesti.
Kako ljudi postaju sve stariji, neurodegenerativne bolesti kao Alzheimerova i Parkinsonova, uništavaju pamćenje i kognitivne sposobnosti. Znanstvenici su posumnjali kako bi uzrok pogoršanja mogao biti povezan s promjenama raznolikosti mikrobiote crijeva.
Glavni autor studije, Jyotirmaya Behera, tvrdi da bi primjena češnjaka u prehrani mogla zadržati propadanje pamćenja.
Stariji miševi koji su uzimali spoj češnjaka pokazali su bolje dugoročno i kratkoročno pamćenje od drugih. Značajno je to što su imali i zdraviju crijevnu mikrobiotu. Dodaci alilnog sulfida spriječili su im upalu crijeva.
Ti miševi su imali i više razine gena potrebnog za kodiranje proteina NDNF koji je nužan za konsolidaciju pamćenja. Barem kod miševa, izgleda da alilni sulfid čuva gastrointestinalni trakt, a istovremeno poboljšava raznolikost crijevne mikrobiote.