Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Postporođajna depresija može pogoditi i nove očeve

Foto: Pixabay

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta, kao i muškarci čije je dijete već došlo na svijet, mogu patiti od depresije, baš kao i žene.

Posljednjih godina mnogo pažnje se posvećuje prepoznavanju i liječenju depresije kod majki. Međutim, znanstvenici smatraju da prepoznavanje ovog poremećaja kod muškaraca može znatno pridonijeti kvaliteti života samih muškaraca i njihovih obitelji.

U studiji je sudjelovalo više od 3.500 muškaraca, a objavljena je u časopisu JAMA Psychiatry. Postporođajna depresija kod žena se obično može pojaviti zbog hormonalnih promjena tijekom i poslije trudnoće ili zbog vanjskih faktora kao što su neplanirana trudnoća, obiteljsko nasilje ili nedostatak potpore. U studiji je 2,3% muškaraca na Novom Zelandu patilo od predporođajne depresije, a 4,3 % od postporođajne depresije. Voditeljica istraživanja dr. Lisa Underwood smatra da ovi rezultati mogu imati ozbiljne posljedice na javno zdravstvo.

Očinska depresija bi mogla utjecati na odnose u obitelji i prouzrokovati financijske poteškoće ili čak utjecati na kognitivan razvoj djeteta te prouzrokovati emocionalne i bihevioralne probleme. U istraživanju je primijećeno kako depresija nije bila povezana s društveno- ekonomskim ili bračnim statusom, godinama niti s tim radi li se o planiranoj ili neplaniranoj trudnoći.

Međutim, pretporođajna depresija je dovodila do velike količine stresa ili slabijeg zdravlja, a postporođajna depresija do stresa, slabijeg zdravlja pa i gubitka radnog mjesta ili prekida veze s majkom djeteta.

Budući da očevi imaju veliki utjecaj na razvoj djeteta, a mentalno zdravlje roditelja može utjecati na njihovu vezu, znanstvenici smatraju da je važno što ranije prepoznati i liječiti simptome mentalnih poremećaja.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja,...

Neuroznanost

Muškarci čiji su roditelji razvedeni imaju znatno veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego muškarci iz cjelovitih obitelji, pokazalo je jedno istraživanje provedeno...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Psihijatrija

Količina recepata za antidepresive u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je za 9,6%, na 46 milijuna recepata. Pokazuje li to pretjerano korištenje lijekova ili odgovarajući tretman? Dr. Des Spence...