Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Postporođajna depresija može pogoditi i nove očeve

Foto: Pixabay

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta, kao i muškarci čije je dijete već došlo na svijet, mogu patiti od depresije, baš kao i žene.

Posljednjih godina mnogo pažnje se posvećuje prepoznavanju i liječenju depresije kod majki. Međutim, znanstvenici smatraju da prepoznavanje ovog poremećaja kod muškaraca može znatno pridonijeti kvaliteti života samih muškaraca i njihovih obitelji.

U studiji je sudjelovalo više od 3.500 muškaraca, a objavljena je u časopisu JAMA Psychiatry. Postporođajna depresija kod žena se obično može pojaviti zbog hormonalnih promjena tijekom i poslije trudnoće ili zbog vanjskih faktora kao što su neplanirana trudnoća, obiteljsko nasilje ili nedostatak potpore. U studiji je 2,3% muškaraca na Novom Zelandu patilo od predporođajne depresije, a 4,3 % od postporođajne depresije. Voditeljica istraživanja dr. Lisa Underwood smatra da ovi rezultati mogu imati ozbiljne posljedice na javno zdravstvo.

Očinska depresija bi mogla utjecati na odnose u obitelji i prouzrokovati financijske poteškoće ili čak utjecati na kognitivan razvoj djeteta te prouzrokovati emocionalne i bihevioralne probleme. U istraživanju je primijećeno kako depresija nije bila povezana s društveno- ekonomskim ili bračnim statusom, godinama niti s tim radi li se o planiranoj ili neplaniranoj trudnoći.

Međutim, pretporođajna depresija je dovodila do velike količine stresa ili slabijeg zdravlja, a postporođajna depresija do stresa, slabijeg zdravlja pa i gubitka radnog mjesta ili prekida veze s majkom djeteta.

Budući da očevi imaju veliki utjecaj na razvoj djeteta, a mentalno zdravlje roditelja može utjecati na njihovu vezu, znanstvenici smatraju da je važno što ranije prepoznati i liječiti simptome mentalnih poremećaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Jedno istraživanje propituje na koji način se raspoloženja šire kroz grupe na društvenim mrežama. Rezultati ukazuju na to da se raspoloženja zaista mogu prenijeti,...

Zdravlje i Medicina

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više...

Ljudi s depresijom fokusiraju se na negativne aspekte života zato što misle da iz njih mogu više naučiti, otkrila je nova studija. Računalni psihijatri...

Oglašavanje