Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Postporođajna depresija može pogoditi i nove očeve

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Nova studija je pokazala da muškarci koji očekuju rođenje djeteta, kao i muškarci čije je dijete već došlo na svijet, mogu patiti od depresije, baš kao i žene.

Posljednjih godina mnogo pažnje se posvećuje prepoznavanju i liječenju depresije kod majki. Međutim, znanstvenici smatraju da prepoznavanje ovog poremećaja kod muškaraca može znatno pridonijeti kvaliteti života samih muškaraca i njihovih obitelji.

U studiji je sudjelovalo više od 3.500 muškaraca, a objavljena je u časopisu JAMA Psychiatry. Postporođajna depresija kod žena se obično može pojaviti zbog hormonalnih promjena tijekom i poslije trudnoće ili zbog vanjskih faktora kao što su neplanirana trudnoća, obiteljsko nasilje ili nedostatak potpore. U studiji je 2,3% muškaraca na Novom Zelandu patilo od predporođajne depresije, a 4,3 % od postporođajne depresije. Voditeljica istraživanja dr. Lisa Underwood smatra da ovi rezultati mogu imati ozbiljne posljedice na javno zdravstvo.

Očinska depresija bi mogla utjecati na odnose u obitelji i prouzrokovati financijske poteškoće ili čak utjecati na kognitivan razvoj djeteta te prouzrokovati emocionalne i bihevioralne probleme. U istraživanju je primijećeno kako depresija nije bila povezana s društveno- ekonomskim ili bračnim statusom, godinama niti s tim radi li se o planiranoj ili neplaniranoj trudnoći.

Međutim, pretporođajna depresija je dovodila do velike količine stresa ili slabijeg zdravlja, a postporođajna depresija do stresa, slabijeg zdravlja pa i gubitka radnog mjesta ili prekida veze s majkom djeteta.

Budući da očevi imaju veliki utjecaj na razvoj djeteta, a mentalno zdravlje roditelja može utjecati na njihovu vezu, znanstvenici smatraju da je važno što ranije prepoznati i liječiti simptome mentalnih poremećaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Postavljanje čipa trebalo bi biti slično laserskoj operaciji oka.

Zdravlje i Medicina

Trudnoća je jedno od najvažnijih i najosjetljivijih razdoblja u ženskom životu, zbog toga je vrlo važno da trudnice jedu zdravo. Određene namirnice treba konzumirati...

Neuroznanost

Što nas čini sretnima? Obitelj? Novac? Sreća? A peptidi? Neurokemijske promjene koje su u pozadini ljudskih emocija i socijalnog ponašanja su većim dijelom nepoznate....

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Oglašavanje