Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Potencijalno nastanjiv planet Gliese 581g ipak ne postoji?

Prošloga su mjeseca astronomi objavili otkriće prvoga potencijalno naseljivoga ekstrasolarnoga planeta. Ali na sastanku Međunarodnoga astronomskoga saveza izražena je sumnja o postojanju ovoga uzbudljivoga novoga planeta koji navodno orbitira oko zvijezde Gliese 581.

Nazvan Gliese 581g, za planet se smatralo da je tri puta teži od Zemlje, što bi značilo da je stjenovit planet, a ne plinoviti div kao što je to Jupiter. Stjenoviti ekstrasolarni planeti su pronalaženi i prije, ali jedinstvena značajka ovog planeta je ta da se nalazi u orbiti unutar nastanjive zone oko crvenog patuljka, područja u kojem su temperature dovoljno visoke da voda ostane u tekućem stanju na površini planeta.

Otkriće planeta Gliese 581g
Astrobiolozi su bili oduševljeni objavom otkrića planeta, jer se tekuća voda smatra osnovom za nastanak i evoluciju života. Zapravo, NASA-in primarni cilj je “potraga za vodom” u potrazi za životom drugdje u galaktici. Zvijezda Gliese 581 se nalazi oko 20 svjetlosnih godina od Zemlje, smještena je u zviježđu Vaga (Libra). “Činjenica da smo uspjeli otkriti ovaj planet tako brzo i toliko blizu govori nam da planeti poput ovog moraju biti uobičajena pojava.” rekao je Steven Vogt u izjavi koja je obznanila otkriće.

Vogt je jedan od vodećih astronoma Lick-Carnegie Exoplanet pregleda neba i glavni autor rada objavljenog u časopisu Astrophysical Journal. U radu je također objavljeno i otkriće `f` planeta, planeta 7 puta težeg od Zemlje s orbitom od 433 dana oko zvijezde Gliese 581. Za planet `g` je izračunato da ima orbitalni period od samo 37 dana. Iako je to iznimno blizu zvijezdi po standardima našeg solarnog sustava, Gliese 581 nije toliko sjajna kao naše Sunce i njena je nastanjiva zona puno bliže njoj samoj. Zbog planetove blizine zvijezdi, astronomi su utvrdili da mora biti plimno blokiran, s istom stranom planeta uvijek okrenutom ka zvijezdi. Ovo bi značilo da je strana planeta okrenuta zvijezdi mnogo toplija od vječno tamne strane, ali područje umjerene temperature bi trebalo postojati na graničnoj zoni između tamne i svijetle polovice.

Kako bi pronašao planet, Lick-Carnegie tim je pregledao 122 mjerenja radijalne brzine dobivena pomoću instrumenta HIRES na Keck 1 teleskopu koji se nalazi u W. M. Keck opservatoriju na Havajima. Također su koristili i 119 mjerenja dobivena pomoću HARPES instrumenta na La Silla teleskopu u Europskom južnom opservatoriju u Čileu. HIRES-ova mjerenja su prikupljana tijekom razdoblja od 11 godina, dok su HARPS-ova mjerenja prikupljana tijekom četiri godine.

Postojanje planeta nije potvrđeno
Francesco Pepe, astronom koji radi na podatcima dobivenih pomoću HARPA u Geneva opservatoriju, izjavio je da njegov tim nije mogao potvrditi postojanje Gliese 581g na sastanku Međunarodnog astronomskog saveza održanog ovog tjedna. U e-mail dopisci s Astrobiology Magazine-om, Pepe je izjavio da nisu mogli potvrditi ni postojanje `f` planeta. Geneva tim, kojeg vodi Michael Mayor, objavio je 2009. godine otkriće planeta `e` u Gliese 581 solarnom sustavu. Težine od otprilike 1.9 Zemljinih masa, ovaj `e` planet je najlakši ekstrasolarni planet do sada pronađen i ima 3.15 dnevni orbitalni period oko zvijezde.

“Otkad je Mayor 2009. godine objavio otkriće najlakšeg planeta Gliese 581e, prikupili smo oko 60 dodatnih mjerenja pomoću HARPS instrumenta te tako sveukupno imamo 180 mjerenja prikupljenih tijekom promatranja koja su trajala 6.5 godina.” dodao je Pepe. “Iz ovih podataka lako možemo iščitati postojanje planeta b, c, d i e.” Ipak, rekao je da se dokazi postojanja planeta `g`, petog planeta u sustavu čije su otkriće objavili Vogt i njegov tim, ne mogu vidjeti. “Razlog tome je što je, unatoč velikoj točnosti instrumenta i mnogim mjerenjima, amplituda signala ovog potencijalnog petog planeta vrlo niska i, u osnovi, na razini šuma.”

Lov na druge solarne sustave
Planeti u sustavu Gliese 581 otkriveni su pomoću spektroskopskih mjerenja radijalne brzine. Planeti gravitacijom mijenjaju položaj zvijezde (zvijezde i planete kruže oko zajedničkog centra mase). Mjerenjem kretanja zvijezde, astronomi mogu dokučiti koji planeti orbitiraju oko nje. Više planetni sustavi daju složen signal i astronomi moraju razdvojiti spektralne linije kako bi otkrili što predstavlja planet a što je samo “šum” – promjene svjetlosti zvijezde koje nisu uzrokovane planetom koji orbitira oko nje. Astronomi su razvili različite načine smanjivanja takvog šuma u svojim teleskopskim promatranjima, ali on i dalje stvara dozu nesigurnosti kod otkrivanja ekstrasolarnih planeta.

Tim Geneva je ubacio HARPS-ove podatke o Gliese 581 u kompjuterske modele kako bi provjerio kolike su šanse da je signal rezultat šuma ili dokaza nastanjivog planeta `g` kao što tvrdi Lick-Carnegie tim. “Simulacije s ovim podatcima su pokazale da je mogućnost da je ovaj signal dobiven `slučajno` iz šuma nezanemariva.” izjavio je Pepe. “Pod ovim uvjetima mi ne možemo potvrditi prisutnost objavljenog planeta Gliese 581g.” Pepe je istaknuo da nije na konferenciji govorio o Gliese 581 f, drugom potencijalnom planetu u tom sustavu kojeg je objavio Lick-Carnegie tim, čije je postojanje dovedeno u pitanje također na temelju HARPS-ovih podataka.

“Još nismo izvršili detaljnu analizu, ali na prvi pogled ne postoji statistički bitan signal (za planet f) u našem skupu podataka.” naglasio je. Gliese 581 je jedan od najintrigantnijih poznatih solarnih sustava, s četiri potvrđena planeta koja orbitiraju oko zvijezde. Potencijalno nastanjiv planet `g` bi učinio sustav važnim mjestom za potragu za vanzemaljskim životom, ali još se mora dosta toga odraditi kako bi se ili potvrdilo ili osporilo postojanje tog planeta. “Rekao bih da je uočavanje bilo nejasno, pa čak i u originalnom Vogtovom radu – u radu su pažljivo birane riječi, nasuprot onoga što su neki mediji prenijeli.” rekao je Ray Jayawardhana, astronom sa Sveučilišta u Torontu koji nije sudjelovao u ni jednom istraživanju. “Naravno, nije lako isključiti nešto, ali HARPS-ovi dokazi barem bude neke sumnje.”

Izvor: Csmonitor.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje