Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Potresi sve češća pojava: Izazivaju li ih klimatske promjene?

U posljednja dva tjedna zabilježeno je čak devet potresa širom svijeta. Neki od njih su bili veoma razorni i odnijeli su desetine života sa sobom, a za njihovu pojačanu aktivnost mogle bi biti odgovorne klimatske promjene. Jamajka je prije tri dana pogođena snažnim potresom jačine 7,7 stupnjeva, nakon čega je za cijelo područje bilo izdano upozorenje za tsunami, koje je kasnije ipak povučeno. Međutim, zbog ovog upozorenja o razornom tsunamiju evakuirana su područja u radijusu od 940 kilometara, piše portal The Guardian.

Malo slabiji potres (5,4 stupnjeva) pogodio je Grčku prije dva dana, a u posljednja dva tjedna potresi su zabilježeni i u Albaniji, Zagrebu, Turskoj, Kini, Indoneziji, Meksiku i na Kosovu.

Poznato je da potrese izazivaju pomicanja tektonskih ploča, koje su dio Zemljine kore, pa se oni često javljaju u sličnim područjima, jer neke države leže na mjestima gdje se dvije ploče susreću.

Imaju li klimatske promjene veze s ovako čestim potresima?

Mnoga istraživanja bavila su se ovim pitanjem, a nekoliko njih uspjelo je naći vezu između vremenskih nepogoda i potresa zemlje.

Jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature 2009. godine ustanovilo je da su tajfuni u Tajvanu povezani s potresima na ovom otoku. Znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje tvrde da postoje i unutrašnji razlozi za potres, ali da ozbiljne vremenske nepogode mogu potaknuti pokretanje potresa.

Shimon Wdowinski sa Sveučilišta u Miamiju također je primijetio da se jaki potresi javljaju poslije uragana i tajfuna. Najrazorniji primjer za to je veliki potres na Haitiju 2010. godine, koji je usmrtio 220.000 ljudi. Velike količine oborina također mogu povećati aktivnost potresa, kao što se dogodilo na Himalaji, kada je 2015. Nepal pogođen potresom u kojem je poginulo 9000 ljudi.

Ako ove manje vremenske nepogode mogu izazvati potrese, može se doći do zaključka da bi veće klimatske promjene izazvale reakciju na globalnoj razini.

“Ako današnje vremenske prilike mogu potaknuti potrese i izvući magmu iz Zemljine kore, možete samo zamisliti kako će Zemlja reagirati na velike promjene u životnoj sredini u kombinaciji s ubrzanim klimatskim promjenama”, izjavio je Bill McGuire, profesor sa Sveučilišta u Londonu i vulkanolog, koji se bavi proučavanjem nestabilnosti vulkana, utjecaja klimatskih promjena na okruženje i geoloških opasnosti.

Na osnovu svega ovoga, može se zaključiti da klimatske promjene nisu glavni izazivač potresa, ali da njihov utjecaj može ubrzati javljanje potresa, što bi moglo rezultirati češćom aktivnošću potresa na određenim mjestima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Klima

Znanstvenici promatraju promjene u klimi na Zemlji u svakoj regiji i u cijelom klimatskom sustavu. Prema posljednjem izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC)...

Klima

Unatoč činjenici da još uvijek postoje oni koji osporavaju klimatske promjene, snimke koje je zabilježio Google Earth od 1984. godine do danas prikazuju njihove...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Oglašavanje