Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Potvrđeno je: fuzijski reaktor u Njemačkoj zaista funkcionira!

Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se.

Foto: Nature.com

Krajem prošle godine znanstvenici s njemačkog instituta Max Planck za fiziku plazme su pokrenuli gigantski fuzijski reaktor koji, ako proradi pravilno, ima potencijala postati prekretnica u potrazi za obnovljivim izvorom energije. Službeno su potvrdili da stroj zaista radi.

To u prijevodu znači da bi jednog dana takav sličan model mogao praktično postati beskonačni izvor čiste obnovljive energije. Ovo je uistinu revolucionaran pomak, a ime eksperimentalnog fuzijskog reaktora je Wendelstein 7-X (W 7-X). Gradili su ga gotovo dva desetljeća i potrošili na njega gotovo milijardu eura. I isplatilo se.

Sve je to rezultat neprestanog lova na mokri san svakog fizičara i energetičara – proces nuklearne fuzije koji bi bio od iznimne važnosti za čovječanstvo. Proces je to koji se događa unutar svih zvijezda, tako i Sunca, a koji energiju stvara spajanjem atomskih jezgri (a ne razbijanjem, što se radi u komercijalnim fuzijskim reaktorima).

Foto: Nature.com

Foto: Nature.com

Prednosti bi trebale biti enormne, jer fuzija kao gorivo može rabiti vodik, koji se može lako i jeftino proizvesti, a ne stvaraju se pritom nikakvi radioaktivni nusprodukti. Na fuziji se radi već dobrih 60 godina, a kao najuspješniji fuzijski reaktori su zasnovani su na „tokamak“ modelu reaktora u obliku uštipka, koji je opasan prstenovima elektromagneta. Rezultat mu nije pretjerano uspješan, jer treba izvor energije izvana, no na njima se i dalje radi. Zato se kod ovog uspješnog reaktora, W 7-X, koristio zahtjevniji dizajn „stellaratora“.

U tom se tipu reaktora plazma drži u obliku izvrnute trake zbog nepravilno postavljenih magneta. Cilj je enormno ugrijanu plazmu (slično temperaturama u Suncu) neprekidno održavati u stanju potrebnom za nuklearnu fuziju, a prednost pred tokamak modelima je veća komercijalna isplativost zbog mogućih manjih i jeftinijih konstrukcija.

Uzbudljive su to vijesti, jer je proces fuzije tehnološki kompliciran, za razliku od procesa fisije koji se već dugo koristi u nuklearkama diljem svijeta. Zato ćemo na san o fuziji pričekati još neko vrijeme, a dotle će se u uspješnosti natjecati reaktori W 7-X kao predstavnik stellaratora (koji planira koristiti ubuduće deuterij umjesto vodika) i ITER koji se trenutno gradi u Francuskoj kao tokamak model. Predstoje uzbudljive generacije fuzijskih reaktora i veselimo se njihovim budućim rezultatima.

Možda će vas zanimati

Fizika i Kemija

Više stotina znanstvenika diljem svijeta, okupljenih u jednom od najvećih istraživačkih i tehnoloških projekta današnjice, traga za čistom fuzijskom energijom. Institut Ruđer Bošković u...

Energija i gorivo

Europski istraživački konzorcij za fuzijsku energiju (EUROfusion) nedavno je svečanim događanjem u Bruxellesu obilježio početak petogodišnje faze ‘konceptualnog dizajna’ i ključnog tehnološkog razvoja europske...

Znanost

Kina ima u planu izgradnju prvog “čistog” komercijalnog nuklearnog reaktora koji će koristiti tekući torij i rastopljenu sol. Prvi prototip reaktora trebao bi biti...

Tehnologija

Znanstvenici su u laboratoriju razradili ideju o nuklearnom reaktoru koji se proizvodi samo uz pomoć 3D printera.