Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Nakon stoljeća istraživanja: Potvrđeno postojanje ove bizarne morske sluzi

Već godinama se susreće u prirodi, ali do sada nitko nije prepoznao o čemu je riječ

Prošlo je više od stoljeća od kada su znanstvenici imenovali morsko stvorenje po mitskom “lađaru mrtvih”, ali konačno prvo zabilježeno viđenje nakon 1899. može i potvrditi postojanje vrste.

Obavijeno oblakom sluzi, ovo neobično stvorenje hrani se filtriranjem hranjivih čestica kroz vlastitu prozirnu membranu, a već godinama se susreće u prirodi, ali do sada nitko nije prepoznao o čemu je riječ.

Imenovana Bathochordaeus Charon, po zloglasnom Haronu – liku iz grčke mitologije koji je prevozio duše mrtvih kroz podzemlje – vrstu je prvi otkrio biolog Carl Chun sa Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj prije više od  jednog stoljeća.

Narednih godina zabilježeno je nekoliko mogućih viđenja, ali do sada znanstvenici svoju prvu definitivnu evidenciju morske sluzi pronalaze u vodama Monterey Baya na obali Kalifornije.

“Nismo imali pojma dok nismo pomnije pogledali uzorak, da smo zapravo našli B. Charon, vrstu koja je prvi put opisana prije više od stotinu godina”, rekao je Rob Sherlock iz Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).

Prepoznavanje malene morske životinje nije lak zadatak, a nakon opisivanja B. Charon 1899. znanstvenici su počeli sumnjati u postojanje iste, jer dijeli mnoge sličnosti s Bathochordaeus stygius.

Bathochordaeus stygius, otkrivena 1936. godine izgleda toliko slično vrsti B. Charon da su se za prošlog stoljeća znanstvenici pitali jesu li zapravo te dvije vrste – jedna te ista.

Nije pomoglo da je Chun originalne primjerke B. Charon nekako izgubio, te znanstvenici nisu imali solidnih dokaza za postojanje vrste bitno drugačije od Bathochordaeus stygius.

“Jedan poznati stručnjak za plivajuće plaštenjake (Larvacea) čak je predlagao kombiniranje ta dva imena,” kaže Sherlock.

8938903890

Evo koliko slično izgledaju, B. Charon (a-c) u odnosu na B. stygius (d-f).

Srećom, kada je tim iz MBARI poslao daljinski upravljano vozilo u Monterey Bay, znanstvenici su bili u mogućnosti uloviti živi primjerak i potvrditi Chunov opis iz 1899. godine.

Tim je daljnjim proučavanjem ulovljenog primjerka u mogućnosti razjasniti nejasnoće nastale u nekoliko prethodnih zapažanja.

B. Charon vrsta je plivajučih plaštenjaka – slobodno plutajućih stvorenja koji se obično protežu ne duže od 1 cm, isključujući rep. Primjerak koji su pronašli Sherlock i njegov tim dug je nevjerojatnih 9 cm.

Hrane se proizvodeći svojevrsnu ovojnicu od sluzi koja poput mreže hvata sitne čestice hrane  dok stvorenje pluta oceanom. Osim toga, znanstvenici imaju malo saznanja o tome kako ta stvorenja žive, razmnožavaju se i stare.

“Na mnogo načina puno više znamo o Mjesecu nego o životu u oceanu”, Sherlock kaže u priopćenju za MBARI.

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Ocean Cleanup je na misiji uklanjanja plastičnog otpada iz oceana. Ovaj projekt obnove oceana nedavno je prošao još jednu veliku prekretnicu. Prema objavi na...

Znanost

Studija objavljena u akademskom časopisu Science pokazuje da su zaštićena morska područja (MPA), u kojima ribolov nije dopušten, korisna za riblji fond, ali i...

Tehnologija

U siječnju, predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu odredbu koja nalaže federalnim agencijama “nabavu električne energije bez karbonskog zagađenja”. Sada istraživači pokušavaju otkriti sigurne...

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...