Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Potvrđeno postojanje novog kontinenta Zelandija

Broj kontinenata na Zemlji varira ovisno o tome koga pitate – većina će reći da ih je sedam, no geolozi će, s obzirom na tektonske ploče, reći da da ih je šest, svrstavajući Europu i Aziju u superkontinent Euroaziju.

Sve dosad. Nova studija koju je provelo 11 znanstvenika potvrdila je postojanje velikog jedinstvenog dijela kontinentalne kore odvojenog od Australije veličine 4.9 milijuna km² i klasificirala ga kao kontinent.

Zemljina se površina sastoji od dvije vrste kore – kontinentalne i oceanske, te 14 većih tektonskih ploča, a kontinent se definira kao velika jedinstvena kopnena površina koja obuhvaća kopno i epikontinentalni pojas. Pritom moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti – relativna visina u odnosu na oceansku koru, raznolikost magmatskih, metamorfnih i sedimentnih stijena, deblja kora i struktura koja omogućava sporije širenje seizmičkih valova, te jasne granice područja dovoljno velikog da se proglasi kontinentom.

Kao posljedica stanjivanja Zemljine kore prije njezina razdvajanja za vrijeme krede, 94% površine Zelandije je pod vodom, no otoci Novi Zeland i Nova Kaledonija potvrđuju prva tri kriterija potrebna da se neko područje proglasi kontinentom. Oba se otoka izdižu iznad površine mora, geološki su vrlo raznovrsna i sačinjena su od deblje kontinentalne kore manje gustoće od oceanske.

Odgovor na četvrti kriterij o veličini i jedinstvenosti teritorija dobiven je najnovijim satelitskim podacima. Kontinent Zelandija je veličine Indije i veća je od Madagaskara, Nove Gvineje, Grenlanda i drugih dijelova Zemljine kore. Iako je Indija dovoljno velika da bude kontinent, ona se spojila s Euroazijskom pločom i sada se smatra njezinim dijelom. Zelandija se još uvijek nije spojila s australskim kontinentom od kojeg je odvojena 25 kilometara.

Ime Zelandija nije novo i prvi je put spomenuto 1995. godine, no ne kao kontinent, nego kao fragment nekadašnjeg superkontinenta Gondvana.

Činjenica da jedan kontinent može biti pod vodom, a istovremeno jedinstven dio Zemljine kontinentalne kore znanstvenicima daje novi uvid i novu motivaciju za daljnje proučavanje pomicanja kontinentalne kore.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...