Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Potvrđeno postojanje novog kontinenta Zelandija

Broj kontinenata na Zemlji varira ovisno o tome koga pitate – većina će reći da ih je sedam, no geolozi će, s obzirom na tektonske ploče, reći da da ih je šest, svrstavajući Europu i Aziju u superkontinent Euroaziju.

Sve dosad. Nova studija koju je provelo 11 znanstvenika potvrdila je postojanje velikog jedinstvenog dijela kontinentalne kore odvojenog od Australije veličine 4.9 milijuna km² i klasificirala ga kao kontinent.

Zemljina se površina sastoji od dvije vrste kore – kontinentalne i oceanske, te 14 većih tektonskih ploča, a kontinent se definira kao velika jedinstvena kopnena površina koja obuhvaća kopno i epikontinentalni pojas. Pritom moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti – relativna visina u odnosu na oceansku koru, raznolikost magmatskih, metamorfnih i sedimentnih stijena, deblja kora i struktura koja omogućava sporije širenje seizmičkih valova, te jasne granice područja dovoljno velikog da se proglasi kontinentom.

Kao posljedica stanjivanja Zemljine kore prije njezina razdvajanja za vrijeme krede, 94% površine Zelandije je pod vodom, no otoci Novi Zeland i Nova Kaledonija potvrđuju prva tri kriterija potrebna da se neko područje proglasi kontinentom. Oba se otoka izdižu iznad površine mora, geološki su vrlo raznovrsna i sačinjena su od deblje kontinentalne kore manje gustoće od oceanske.

Odgovor na četvrti kriterij o veličini i jedinstvenosti teritorija dobiven je najnovijim satelitskim podacima. Kontinent Zelandija je veličine Indije i veća je od Madagaskara, Nove Gvineje, Grenlanda i drugih dijelova Zemljine kore. Iako je Indija dovoljno velika da bude kontinent, ona se spojila s Euroazijskom pločom i sada se smatra njezinim dijelom. Zelandija se još uvijek nije spojila s australskim kontinentom od kojeg je odvojena 25 kilometara.

Ime Zelandija nije novo i prvi je put spomenuto 1995. godine, no ne kao kontinent, nego kao fragment nekadašnjeg superkontinenta Gondvana.

Činjenica da jedan kontinent može biti pod vodom, a istovremeno jedinstven dio Zemljine kontinentalne kore znanstvenicima daje novi uvid i novu motivaciju za daljnje proučavanje pomicanja kontinentalne kore.

8 komentara

8 Comments

 1. Filip Škalic

  17 veljače, 2017 u 12:29 am

 2. Filip Škalic

  17 veljače, 2017 u 12:29 am

 3. Damir Kadić

  17 veljače, 2017 u 12:30 am

  Pa katastrofa.. Samo čekam da štrumfovi krenu nastanivati Zelandiju.

 4. Goran Lovrinov

  17 veljače, 2017 u 5:58 am

  potvrdjeni su i novi pokemoni

 5. Antun Ivankić

  17 veljače, 2017 u 8:12 am

  Vedran Polančec

 6. Ante Isha Vardo

  17 veljače, 2017 u 9:40 am

  Middle – earth.

 7. Dinko Olujić

  17 veljače, 2017 u 12:00 pm

  Sigurno je i Srbija kontinent.

 8. Davorka Medved

  18 veljače, 2017 u 7:16 am

  Nigdjezemska.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 posto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija...

Znanost

Znanstvena otkrića u 2017. godini bila su zaista nešto posebno – i manifestirala su se u gotovo svakoj disciplini, među njima i u kozmologiji,...

Ovaj gigantski komad kopna nestao je pod valovima prije 75 milijuna godina – i nikad ga se nije istraživalo. Znamo da su dinosauri izumrli...

Oglašavanje