Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Pozitivne misli jačaju imunološki sustav

Ovo nije samo floskula

O moći pozitivnog mišljenja već je puno rečeno, ali znanost u novim istraživanjima i dalje nastavlja potvrđivati koliko dobrobiti takvog načina razmišljanja mogu donijeti za naše zdravlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i Exter su svojoj studiji dokazali kako negativne misli mogu biti štetne dok pozitivne usporavaju puls i jačaju imunološki sustav.

Zanimljiv eksperiment

Posebno su proučavali misli koje ljudi imaju o sebi i o drugim ljudima. Ako nismo previše samokritični i imamo dobro mišljenje o sebi, lakše ćemo se nositi s teškim situacijama.

U istraživanju je sudjelovalo 135 osoba podijeljenih u 5 grupa. Znanstvenici su im puštali određene audio upute. Pritom su im mjerili puls i bilježili količinu znojenja. Ispitanici su morali odgovarati kako se osjećaju tijekom tog postupka.

Pitali su ih osjećaju li se sigurno, imaju li dobre misli o sebi i u kojoj mjeri su povezani s ostalim ljudima. Jedni su slušali snimke koje su poticale suosjećanje i pozitivne misli o sebi samima. Drugi su dobili porciju snimki koje su u njima izazvale kritičke misli.

Puls ne laže

Ispitanici iz dviju grupa su bili ohrabrivani da budu ljubazni prema sebi te su pokazivali više suosjećanja i povezanosti s drugim ljudima. U isto vrijeme su bili opušteni i osjećali su sigurnost, a puls im je bio sporiji i manje su se znojili.

Drugim grupama glasovne upute su izazvale kritički unutarnji glas zbog čega je došlo do povećanja pulsa i većeg znojenja. Ispitanici su osjećali prijetnju i nemir.

Voditeljica studije dr. Anke Karl je rekla kako studija pomaže u razumijevanju mehanizama koji se događaju kada smo dobri prema sebi u teškim situacijama. Na takav način se poboljšava imunološki sustav.

Znanstvenici se nadaju kako će im studija pomoći u istraživanju mentalnih bolesti kao što je, na primjer, depresija.
Studija je objavljena u časopisu Clinical Psychological Science.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Pitanje koje muči brojne znanstvenike koji se bave proučavanjem tumorske terapije je kako imunološki otporan rak „natjerati“ da reagira na imunoterapiju? Istraživači sa Sveučilišta...

Zdravlje i Medicina

Posebne imunološke stanice koje se nalaze u mozgu, mikroglija, igraju ključnu ulogu u procesima zbog kojih se osjećate nelagodno i depresivno tijekom upalnog procesa....

Bakterije i virusi

Bez obzira na to imate li neku virusnu ili bakterijsku infekciju, vjerojatno ste primijetili da se simptomi navečer pogoršavaju. I ne, niste jedini kojima...

Oglašavanje