Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Pozitivne misli jačaju imunološki sustav

Ovo nije samo floskula

O moći pozitivnog mišljenja već je puno rečeno, ali znanost u novim istraživanjima i dalje nastavlja potvrđivati koliko dobrobiti takvog načina razmišljanja mogu donijeti za naše zdravlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i Exter su svojoj studiji dokazali kako negativne misli mogu biti štetne dok pozitivne usporavaju puls i jačaju imunološki sustav.

Zanimljiv eksperiment

Posebno su proučavali misli koje ljudi imaju o sebi i o drugim ljudima. Ako nismo previše samokritični i imamo dobro mišljenje o sebi, lakše ćemo se nositi s teškim situacijama.

U istraživanju je sudjelovalo 135 osoba podijeljenih u 5 grupa. Znanstvenici su im puštali određene audio upute. Pritom su im mjerili puls i bilježili količinu znojenja. Ispitanici su morali odgovarati kako se osjećaju tijekom tog postupka.

Pitali su ih osjećaju li se sigurno, imaju li dobre misli o sebi i u kojoj mjeri su povezani s ostalim ljudima. Jedni su slušali snimke koje su poticale suosjećanje i pozitivne misli o sebi samima. Drugi su dobili porciju snimki koje su u njima izazvale kritičke misli.

Puls ne laže

Ispitanici iz dviju grupa su bili ohrabrivani da budu ljubazni prema sebi te su pokazivali više suosjećanja i povezanosti s drugim ljudima. U isto vrijeme su bili opušteni i osjećali su sigurnost, a puls im je bio sporiji i manje su se znojili.

Drugim grupama glasovne upute su izazvale kritički unutarnji glas zbog čega je došlo do povećanja pulsa i većeg znojenja. Ispitanici su osjećali prijetnju i nemir.

Voditeljica studije dr. Anke Karl je rekla kako studija pomaže u razumijevanju mehanizama koji se događaju kada smo dobri prema sebi u teškim situacijama. Na takav način se poboljšava imunološki sustav.

Znanstvenici se nadaju kako će im studija pomoći u istraživanju mentalnih bolesti kao što je, na primjer, depresija.
Studija je objavljena u časopisu Clinical Psychological Science.

 

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....