Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pozitivno mišljenje pomaže u borbi protiv raka

Znanstvenici sa University College London i University of Edinburgh su došli do važnih saznanja prilikom proučavanja 16 studija u kojima je sudjelovalo 163,000 ljudi.

Naime, oni su proučavali kako osjećaji zabrinutosti i tjeskobe utječu na daljnji razvoj bolesti kod pacijenata koji su oboljeli od raka. Kod osoba koje su osjećale veliki stres zbog svoje dijagnoze, rizik da umru od svoje bolesti je bio veći za 32%.

Kod određenih vrsta raka taj postotak je bio još veći. Primjerice, kod osoba koje su oboljele od leukemije rizik je bio 4 puta veći, a kod osoba koje su oboljele od raka gušterače ili prostate, rizik od smrti je bio veći za dva puta.

“Naša saznanja pokazuju kako slabije mentalno zdravlje negativno utječe na određene bolesti”, rekao je glavni autor studije dr. David Batty.

U prijašnjim studijama se dokazalo da stres ima veliki utjecaj na srce, ali do sada se nije znalo može li utjecati na ozdravljenje u slučaju raka.

Znanstvenici su proučavali sudionike 9,5  godina i posebno nadzirali njihovo mentalno stanje.

3 komentara

3 Comments

  1. Ivona Posedi

    29 siječnja, 2017 u 1:55 pm

    Anita

  2. Nikola Bulic

    29 siječnja, 2017 u 4:24 pm

    imam rak krepat cu brzo al sam iz Hrvatske pa zato JEEEEJ!! 🙂

  3. Raspisana Budala

    30 siječnja, 2017 u 3:01 pm

    ne pomaže u ničemu već negativno mišljenje i osjećaj negativno utjeću na imunološki sustav

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Iskorijenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je...

Tehnologija

Umjetna inteligencija (AI) preciznija je od liječnika u dijagnosticiranju karcinoma dojke pri očitavanju mamograma, objavljeno je u stručnom časopisu “Nature”. Međunarodni tim, uključujući znanstvenike...

Oboljenja i poremećaji

To, dakako, ne znači da će ljudi ubuduće pobjeđivati rak ispijanjem čaja

Oboljenja i poremećaji

Prvi test urina za rano otkrivanje raka gušterače prije pojave simptoma smrtonosne bolesti pokazuju da se za 60 posto mogu povećati izgledi za preživljavanje...

Oglašavanje