Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pozitivno mišljenje pomaže u borbi protiv raka

Znanstvenici sa University College London i University of Edinburgh su došli do važnih saznanja prilikom proučavanja 16 studija u kojima je sudjelovalo 163,000 ljudi.

Naime, oni su proučavali kako osjećaji zabrinutosti i tjeskobe utječu na daljnji razvoj bolesti kod pacijenata koji su oboljeli od raka. Kod osoba koje su osjećale veliki stres zbog svoje dijagnoze, rizik da umru od svoje bolesti je bio veći za 32%.

Kod određenih vrsta raka taj postotak je bio još veći. Primjerice, kod osoba koje su oboljele od leukemije rizik je bio 4 puta veći, a kod osoba koje su oboljele od raka gušterače ili prostate, rizik od smrti je bio veći za dva puta.

“Naša saznanja pokazuju kako slabije mentalno zdravlje negativno utječe na određene bolesti”, rekao je glavni autor studije dr. David Batty.

U prijašnjim studijama se dokazalo da stres ima veliki utjecaj na srce, ali do sada se nije znalo može li utjecati na ozdravljenje u slučaju raka.

Znanstvenici su proučavali sudionike 9,5  godina i posebno nadzirali njihovo mentalno stanje.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Karcinomi su povezani s dobi i javljaju se mnogo češće kod starih nego kod mladih ljudi. Članak čiji su autori iz Centra za rak...

Oboljenja i poremećaji

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema,...

Wellness i prehrana

Stigli rezultati jedne velike studije

Wellness i prehrana

Potvrđena veza prekomjerne tjelesne težine i karcinoma