Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Prapovijesna ptica koristila krila nalik palicama kao oružje

Davno prije vitezova srednjovjekovne Europe koji su vladali mlatilicama ili borilačkih umjetnika koji su mahali nunčakama, čini se da se pretpovijesna ptica koja nije letjela koristila vlastitim krilima kao sličnim tipom oružja u borbi.

Paleontolozi sa Yale University i Smithsonian Institution otkrili su da Xenicibis, član ibis obitelji koja je živjela prije desetak tisuća godina, i koja je pronađena samo na Jamajci, najvjerojatnije koristila specijalizirana krila poput mlatilica, ljuljajući svoje nadlaktice i napadajući svoje neprijatelje sa svojom debelom kosti ruke. “Nijedna životinja nikada nije razvila nešto poput toga”, rekao je Nicholas Longrich sa Yale, koji je vodio istraživanje. “Mi ne znamo ni za jednu drugu vrstu koja koristi svoje tijelo kao mlatilicu. To je najveće specijalizirano oružje bilo koje ptice koju sam ikad vidio.”

Kao dio novog istraživanja, istraživači su analizirali brojne nedavno otkrivene djelomične kosture od Xenicibis te utvrdili da su krila bila drastično drugačija od svega što su prije bili vidjeli. “Kada sam to prvi put ugledao, pretpostavio sam da je to neka vrsta deformacije”, rekao je Longrich. “Nitko nije mogao vjerovati da je zapravo bilo tako bizarno”. Ptica, koja je bila veličine velike kokoši, anatomski je slična ostalim članovima ibis obitelji osim svojih krila, koja uključuju debele, zakrivljene kosti ruke koja su drugačije od onih u bilo koje druge poznate ptice. Xenicibis je također imao mnogo veću prsnu kost i duža krila nego većina ptica koja nije letjela. “To je bio naš prvi trag: da se krila koriste još za nešto”, rekao je Longrich.

Dok su druge ptice poznate po udaranju ili zabijanju jedne u druge sa svojim krilima, Xenicibis je jedina poznata životinja koja je koristila ekstremitete nalik bejzbolskim palicama, koje su visile na zglobu ruke, da njima zamahne i udari svoje protivnike. Iako moderni ibisi ne udaraju jedni druge na taj način, oni su vrlo teritorijalni, a s partnerima se često bore protiv drugih parova za pravo gnijezda i prehranu. Također je moguće da ptice koriste svoja krila nalik palicama kako bi se branile od drugih vrsta koje su se možda hranile njihovim jajima ili mladima. Xenicibis je neobičan po tome što ne leti unatoč tome što je bio usred brojnih grabežljivaca, uključujući jamajkanskog žutog udava, malih izumrlih majmuna i više desetaka ptica grabljivica.

Tim je otkrio da su dvije kosti krila iz kolekcije sadržavale dokaze o borbi, uključujući i frakturu na kosti ruke te centimetar debelu kost nadlaktice kosti koja je bila slomljena na pola. Šteta je dokaz ekstremne sile, kojom su ptice bile u mogućnosti vladati sa svojim specijaliziranim krila, rekao je Longrich.

Izvor: Yale University

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Izgled ženke velike sjenice (Parus major) pokazatelj je zdravih atributa njezinih potomaka. Crna pruga preko njezinih prsa te bijele mrlje na obrazima povezane su...

Biljke i životinje

Znanstvenici u Pennsylvaniji nedavno su otkrili izuzetno rijetko vrstu ptice pjevice koja na sebi ima s jedne strane muško, a s druge strane žensko...

Biljke i životinje

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Linnean Society, ptica koja je viđena u letu, rezultat je „iterativne evolucije"

Biljke i životinje

Suprotno dosadašnjem vjerovanju o pticama