Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Prečisto okruženje jedan od mogućih uzročnika leukemije kod djece

Čistoća je pola zdravlja? Ne uvijek.

Previše čisto okruženje bi mogao biti jedan od uzroka najčešće dječje zloćudne bolesti, akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju tako britanski znanstvenici.

Od ALL-a oboli otprilike 2000 djece godišnje, dok se u bogatim zemljama taj broj povećava godišnje za jedan posto, što sugerira da bi jedan od uzroka mogao biti moderni način života.

Profesor Mel Greaves s londonskoga Instituta za istraživanje karcinoma, proveo je više od 40 godina istražujući dječju leukemiju. U radnom vijeku je prikupio brojne dokaze da rak zahvaća organe imunološkog sustava, koštanu srž, timus i limfne čvorove, ako dijete u ranim godinama “nije bilo dovoljno izloženo mikrobima i bakterijama”.

Po prikupljenim podacima akutna limfoblastična leukemija je kombinacija genetskih mutacija, ali i izloženosti organizma običnim infekcijama, nakon što dijete prođe “sterilnu” prvu godinu života.

“Danas se smijemo pohvaliti podatkom da je 90% slučajeva dječjeg ALL-a izlječivo. No cijelo vrijeme se činilo kako nešto nedostaje, ono što bi objasnilo zašto i kako se kod potpuno zdravog djeteta razvije leukemija i može li se takva vrsta karcinoma spriječiti”, kaže Greaves.

On je, uz pomoć kolega iz čitavog svijeta s kojima je tijekom dugogodišnje suradnje proučavao niz ranije provedenih studija, objasnio kako postoje 3 stupnja bolesti.

Prvi je nezaustavljiva genetska mutacija koja se odvija u majčinoj utrobi – preleukemijski klonalni poremećaj ili mijelodisplazija.

Druga je nedovoljno izlaganje mikrobima u prvoj godini djetetovog života zbog čega imunološki sustav ne može “naučiti” kako se učinkovito nositi s biološkim prijetnjama.

I na kraju, u manje slučajeva, obična infekcija potiče drugu mutaciju koja uglavnom rezultira imunološkim poremećajem te razvojem leukemije na kraju.

Prof. Greaves smatra kako su ranije tvrdnje znanstvenika koji su leukemiju povezivali s izloženošću elektromagnetskim valovima ili zagađenjem okoliša i zraka – u potpunosti neutemeljene.

Vjeruje se kako se s ovim informacijama može ići prema mogućem sprječavanju razvoja leukemije kod djece. Najrealnija perspektiva bi bilo stvaranje preventivnog cjepiva koje oponaša zaštitni utjecaj prirodnih infekcija iz ranog djetinjstva.

Greavesova ideja traži još istraživanja, a dr. Alasdair Rankin, voditelj britanske humanitarne udruge Bloodwise, tvrdi kako razvoj snažnijeg imunološkog sustava u najranijem djetinjstvu smanjuje rizik od razvoja te bolesti, no istodobno napominje kako u ovom trenu moderna medicina nema konačan način kojim bi zaustavila razvoj ALL-a.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Nature Reviews Cancer.

1 komentar

1 komentar

  1. Dub Miroslav

    21 lipnja, 2018 u 10:44 pm

    Moj, sad odavno pokojni, dida je govorija:”Čistoća je pola zdravlja a šporkica druga polovica”!.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Bakterijske infekcije povezane s medicinskim implantatima predstavljaju veliki teret za zdravstvenu zaštitu i nanose veliku patnju pacijentima diljem svijeta. Znanstvenici sa Sveučilišta Chalmers University...

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Za mnoge znanstvenike, virusi uopće nisu živi. Naravno, to ovisi o tome što se podrazumijeva pod pojmom „život”. Kad se razbolimo, često nam je...

Oglašavanje