Connect with us

Znanost

FOTO: THE JAPAN TIMES/YOUTUBE

Robotika

Predstavljen robot namijenjen dekontaminaciji u nuklearnoj elektrani Fukushima

Iako je prošlo gotovo pet godina od nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, pred japanskim vlastima još je uvijek veliki posao konzerviranja oštećenih nuklearnih reaktora, s posebnim naglaskom na reaktor broj 3. Budući da je razina radijacije u navedenom reaktoru jednostavno previsoka za ljude, Toshiba je osmislila specijalnog robota koji bi trebao ukloniti gorive šipke iz reaktorskog bazena, ali i općenito pomoći pri čišćenju zgrade reaktora.

Toshiba, koja je prvotno i izgradila reaktore broj 3 i broj 5, konstruirala je i posebne robotske ruke koje će nemjerljivo pomoći prilikom konzerviranja reaktora. Robot će u reaktor biti spušten pomoću posebne dizalice, kojim će se potom upravljati iz daljine. U cilju lakšeg upravljanja robotom na navedeno, montirane su i kamere.

Opsežnim projektom, koji bi trebao početi tijekom iduće godine, planira se vađenje ukupno 566 šipki iz reaktora broj 3. Vlasnik elektrane, kompanija Tokyo Electric Power Company (Tepco), već je tijekom 2014. godine izvadila 1535 potrošenih šipki iz bazena u zgradi reaktora broj 4. No, kako je razina radijacije u navedenoj zgradi bila puno manja, većinu posla mogli su obaviti sami radnici pa je time cijeli projekt bio puno jednostavniji.

Iako Japance često zamišljamo kao iznimno efikasne, cijeli proces konzerviranja nuklearne elektrane u Fukushimi našao se pod udarom javnosti i stručnjaka, uslijed niza promašaja nakon kojih je Tepco priznao kako bi dekontaminacija mogla trajati 30 do 40 godina. Pritom je zasigurno najveći problem bilo istjecanje kontaminirane vode direktno u ocean, tragovi koje su kasnije pronađeni čak i na istočnoj obali SAD-a.

Osim toga, Japance brine i nedavni porast broja zloćudnih oboljenja kod djece, što bi moglo nanijeti težak udarac ionako starom stanovništu Japana. Podsjetimo, nesreća u Fukushimi kategorizirana je kao incident sedmog stupnja, baš kao i najveća nuklearna nesreća u povijesti, ona u Černobilu.

Izvor: The Japan Times

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

1 komentar

1 komentar

  1. Smjesna strana svijeta

    3 veljače, 2016 kod 10:12 am

    Ne znam za ostale ali ovo je meni ekstra…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh