Connect with us

Hi, what are you looking for?

Znanost

Predstavljena naprava koja stvara vodu iz zraka

Postoji uređaj koji opskrbljuje vodom proizvedenom iz zraka.

Skora budućnost bi mogla izgledati tako da bi svaki dom mogao imati uređaj koji opskrbljuje kućanstvo vodom koja je proizvedena iz zraka. Čak i ako se radi o pustinji. Ako je za vjerovati demonstraciji uređaja održanoj nedavno, zaista smo nadomak takvog života.

Predstavljen je, naime, rad uređaja koji koristi dnevnu svjetlost i tako proizvode na litre vode iz zraka. I to čak i u pustinjskim uvjetima u kakvima vlažnost bude maksimalnih 20%. Dotični uređaj je pogonjen solarnom energijom i osmišljen je na američkom MIT-u. Koristi za svoj rad posebnu kombinaciju organskog i metalnog materijala (MOF), što je proizvod kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

„Važna je to prekretnica u dugom izazovu dobivanja vode iz zraka u uvjetima niske vlažnosti. Zasad ne postoje drugi načini za to, osim putem električnih ovlaživača zraka koji, usput, proizvode skupu vodu“, poručio je kemičar iz Berkeleyja Omar Yaghi koji je prije 20 godina i izumio MOF koristeći metale poput aluminija i magnezija s organskim molekulama u stvaranju krutih, poroznih struktura idealnih za skladištenje tekućina i plinova. U uvjetima vlažnosti zraka od 20 i 30 posto prototip uređaja proizvede 2,8 litara vode tijekom 12 sati koristeći kilogram MOF-a.

Foto: MIT

„Vizija budućnosti je takva da kućanstvo ne bude priključeno na vodovodnu mrežu, nego da postoji uređaj koji stvara vodu za sve potrebe domaćinstva pomoću solarne energije. Bit će to i moguće upravo zbog ovog eksperimenta kojeg nazivamo personaliziranom vodom“,  poručio je Yaghi.

S ponosom na svoja dosadašnja postignuća Yaghi tvrdi kako ipak postoji dosta prostora za usavršavanje ovog koncepta. Trenutni MOF ima mogućnost apsorbirati vodu sa samo 20% svoje težine. Drugačiji bi MOF, ipak, mogao apsorbirati i do 40%. Sada su, kako kaže, utabani teoretski temelji koji će unapređivati daljnjim testiranjima.

„Htjeli smo pokazati kako bi netko da se nađe u pustinji imao mogućnost preživjeti zahvaljujući ovom uređaju. Za dnevno preživljavanje je potrebna limenka vode, što bi se navedenim uređajem itekako moglo proizvesti u roku od sat vremena“,  zaključuje Yaghi.

Inače, poznato je već odavno dobivanje vode kondenzacijom, a ovaj uređaj je usavršena verzija postojećih izuma na tom polju, koji su, za razliku od njega, bili veliki i ne toliko praktični.

13 Comments

13 Comments

 1. Damir Vranešević

  April 19, 2017 at 3:41 pm

  Do sad smo ih nazivali “oblacima”. 😀

 2. Esad Hajrudinovic

  April 19, 2017 at 4:10 pm

  NAUKA JE CUDO

 3. Grljusic Mirko

  April 19, 2017 at 4:23 pm

  Nek napave grijanje na CO2 koji se uzima iz atmosfere!

  • Andrej Blazekovic

   April 20, 2017 at 12:14 pm

   co2 ti vec je spoj kisika. ne gori.

  • Grljusic Mirko

   April 20, 2017 at 12:23 pm

   Nisi svatio moj komentar,bio je smijanje i kontradiktornost,co2 je nasta izgaranjem,a kada pravis grijanje opet izgara stoga sam im htio reci da gluposti pricaju.

 4. Vigor Vigor

  April 19, 2017 at 4:33 pm

  Guze li šta ovi iz Znanosti?!

 5. Tado Samardžić

  April 19, 2017 at 4:47 pm

  Ovo je glupost i nema niti teorijsku osnovu (uz idealne uvjete dobili biste 1 litru svaka 3-4 mjeseca).
  A projekt već dugo vremena restežu i uzimaju novce kroz donacije.

  • Adrenalina Svuda

   April 19, 2017 at 8:45 pm

   pa sanjari ova Planeta i ja vec svast dugo. provjeri informcije 🙂 lol

  • Emir Zunic

   April 20, 2017 at 1:47 pm

   Ako je tezina 1 kubnog metra vode 1000 kilograma a tezina kubnog metra zraka 1,23 kg i recimo.da je 50% voda onda je logicno.da moze.
   A fakat ne znam koliko.vode sadrzi zrak

  • Tado Samardžić

   April 20, 2017 at 5:19 pm

   50% relativna vlažnost se odnosi na zasićenost zraka do točke rosišta, a ne na 50% volumena ispunjenog vodom.
   Ali apsolutna vlažnost govori koliko ukupno vode može stati u kubik zraka (maks. količina vode koja stane u zrak-opet do točke rosišta jer će voda onda početi formirati kapljice i pasti na zemlju. To nema veze sa gustoćom vode.

 6. Vlado Šoja Šoić

  April 19, 2017 at 7:25 pm

  A pivo :O

 7. Sargon Skrgic

  April 20, 2017 at 2:36 pm

  Stvara vodu? Ja sam mislio da ste vi znanost…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Možemo li zaista smršaviti ako pijemo puno vode? Jedna studija tvrdi da nam voda pomaže da manje jedemo. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal...

Štucanje je iritantan, no ipak bezopasan aspekt života. Barem većinu vremena i za većinu ljudi. Ovi nehotični ispadi respiratornog sustava imaju tendenciju pojaviti se...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Znanost za početnike

Većina ljudi zna da čovjek može duže živjeti bez hrane nego bez vode jer je ljudski organizam u velikom dijelu sastavljen od vode i...

Advertisement