Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Predstavljene kuće koje se mogu isprintati za 24 sata

Do kuće u rekordnom roku

Na SXSW festivalu kompanija Icon je predstavila kuću od 60 kvadratnih metara koja se može isprintati u roku od 24 sata.

Materijal koji se koristi za printanje je cement, a kuća košta $10 000. U ovoj kompaniji se nadaju kako bi ovakve kuće mogle pomoći onim ljudima koji su izgubili svoje domove. Uskoro će se upotrijebiti u El Salvadoru kao skloništa, a u budućnosti će se vjerojatno proširiti po cijelom svijetu.

Prema najnovijim podacima, oko 1,2 milijardi ljudi nema adekvatan dom. Iako je tehnologija napredovala, malo toga se promijenilo u području graditeljstva. Icon želi primijeniti novu tehnologiju i predstaviti graditeljstvo budućnosti.

Stručnjaci iz Icona najprije izrade nacrt. Potom računalo daje upute printeru kako i gdje da postavi cement. Kuću su predstavili na festivalu. Ona ima jedan kat i u njoj se nalaze spavaća soba, kupaonica, dnevna soba i zaobljeni trijem.

Jedini dio kuće koji nije ispisan 3D tehnikom je krov. Sagrađena je u dvorištu kuće u kojoj se nalaze Iconovi uredi. Osoblje je planira koristiti kao još jedan ured.

Foto: Icon

Kada dovrše testiranje, printer Vulcan će otpremiti u El Salvador gdje će graditi kuće za tamošnje zajednice. Uz pomoć ove tehnologije smanjit će se troškovi za radnu snagu i materijale. Oni će napraviti oko 1000 domova za manje od $100 000.

Jason Ballard, jedan od osnivača, kaže: “Postoji još nekoliko kompanija koje su isprintale domove, ali to se odvijalo u skladištima i neke od njih izgledaju kao Yodina koliba. Kako bi ovaj pothvat bio uspješan, moramo napraviti najbolje kuće. Koristimo cement radi čvrstoće, a kada bismo koristili plastiku, vjerojatno bismo naišli na neke probleme.”

Ovu tehniku je prvi osmislio Chuck Hull 1980-ih. Slično kao što inkjet pisači dodaju točke tinte kako bi se napravila slika, tako 3D printeri dodaju materijal gdje je potrebno.

Foto: Icon

Možda će vas zanimati

Tehnologija

3D zubni uređaji, slušni aparati i kohlearni implantati neki su od potencijalnih medicinskih dijelova za koje CSIRO vjeruje da se nove silikonske smole mogu...

Tehnologija

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu. Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti...

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.