Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Predstavljene kuće koje se mogu isprintati za 24 sata

Do kuće u rekordnom roku

Na SXSW festivalu kompanija Icon je predstavila kuću od 60 kvadratnih metara koja se može isprintati u roku od 24 sata.

Materijal koji se koristi za printanje je cement, a kuća košta $10 000. U ovoj kompaniji se nadaju kako bi ovakve kuće mogle pomoći onim ljudima koji su izgubili svoje domove. Uskoro će se upotrijebiti u El Salvadoru kao skloništa, a u budućnosti će se vjerojatno proširiti po cijelom svijetu.

Prema najnovijim podacima, oko 1,2 milijardi ljudi nema adekvatan dom. Iako je tehnologija napredovala, malo toga se promijenilo u području graditeljstva. Icon želi primijeniti novu tehnologiju i predstaviti graditeljstvo budućnosti.

Stručnjaci iz Icona najprije izrade nacrt. Potom računalo daje upute printeru kako i gdje da postavi cement. Kuću su predstavili na festivalu. Ona ima jedan kat i u njoj se nalaze spavaća soba, kupaonica, dnevna soba i zaobljeni trijem.

Jedini dio kuće koji nije ispisan 3D tehnikom je krov. Sagrađena je u dvorištu kuće u kojoj se nalaze Iconovi uredi. Osoblje je planira koristiti kao još jedan ured.

Foto: Icon

Kada dovrše testiranje, printer Vulcan će otpremiti u El Salvador gdje će graditi kuće za tamošnje zajednice. Uz pomoć ove tehnologije smanjit će se troškovi za radnu snagu i materijale. Oni će napraviti oko 1000 domova za manje od $100 000.

Jason Ballard, jedan od osnivača, kaže: “Postoji još nekoliko kompanija koje su isprintale domove, ali to se odvijalo u skladištima i neke od njih izgledaju kao Yodina koliba. Kako bi ovaj pothvat bio uspješan, moramo napraviti najbolje kuće. Koristimo cement radi čvrstoće, a kada bismo koristili plastiku, vjerojatno bismo naišli na neke probleme.”

Ovu tehniku je prvi osmislio Chuck Hull 1980-ih. Slično kao što inkjet pisači dodaju točke tinte kako bi se napravila slika, tako 3D printeri dodaju materijal gdje je potrebno.

Foto: Icon

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.

Zemlja

Zemlja se mijenja brže nego što bilo tko može i pomisliti

Biotehnologija

Tehnologija 3D printanja nam donosi čuda

Robotika

Krasit će Amsterdam