Connect with us

Znanost

Predviđanje oporavka govora nakon moždanog udara

Društvene znanosti

Predviđanje oporavka govora nakon moždanog udara

Grupa istraživača okupljena u NewYork-Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center razvila je metodu kojom predviđaju oporavak sposobnosti govora time što mjere ozbiljnost prvotnog poremećaja.

Samim tim, mogu predvidjeti koje posljedice će to imati na obitelji i bolesnike same dok planiraju kratki ili dugi oporavak. Pronalasci su objavljeni u online izdanju časopisa Stroke. “Ovi rezultati pokazuju da, ako znamo koliki je poremećaj odmah nakon moždanog, možemo predvidjeti s nevjerojatnom točnošću kako će pacijenti funkcionirati nakon 90 dana”, kaže dr. Ronald M. Lazar, profesor kliničke neuropsihologije u neurologiji i neurološkoj operaciji na Columbia University College of Physicians & Surgeons i neuropsiholog na NewYork-Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center.

“Uspostavili smo prve pouzdane mjere današnjih standarda za njegu u tretmanima za jezik nakon udara te standard s kojim će se budući tretmani uspoređivati.” Dugo se godina mislilo da su veličina moždanog udara, dob i edukacija te određene karakteristike problema u jeziku, dovoljne za predviđanje oporavka – ali pouzdane mjere nisu postavljene. Financirano od strane National Institutes of Health, grupa s NewYork-Presbyterian Hospital/Columbia provela je test u periodu od 24 – 72 sata nakon udara i onda opet nakon 90 dana koristeći Western Aphasia Battery (WAB) test. Otkrili su da među pacijentima s blagom do umjerenom afazijom nakon akutnog udara, oporavak (definiran kao promjena u WAB rezultatu između prvih rezultata i onih nakon 90 dana) se popravio za 70% od maksimalnog mogućeg, dok god su imali terapiju za afaziju.

Prema National Institute of Neurological Disorders and Stroke, do 25% svih preživjelih moždanog udara imali su probleme u govoru uključujući sposobnost da govore, pišu te razumiju napisano ili izrečeno. Ozljede mozga zbog udara u bilo kojem dijelu mozga povezanim s govorom mogu znatno oštetiti verbalnu komunikaciju. Više od 1 milijun Amerikanaca ima afaziju, koja je poremećaj govora uslijed ozljede mozga – a moždani udar glavni je uzrok afazije. Ova ja studija uključila pacijente iz baze podataka Performance and Recovery in Stroke (PARIS), koja se nalazi na Neurological Institute of Columbia University Medical Center i NewYork-Presbyterian/Columbia.

Izvor: Columbia University Medical Center

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh