Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Pregledavanje poslovnog maila poslije radnog vremena je loše za zdravlje

Pogubno i za obiteljske odnose

Očekivanje od zaposlenika da obavljaju pregledavanje poslovne elektroničke pošte poslije radnog vremena pridonosi stvaranju anksioznosti, stoji u studiji koja je provedena na Virginia Techu.

Ispitano je 108 zaposlenika koji rade najmanje 30 sati tjedno, 135 zaposlenika na višim pozicijama i 105 menadžera. Neki od njih su rekli da pregledaju email u rasponu od svakih nekoliko minuta pa do svakih sat vremena zbog čega imaju i veći nivo anksioznosti, što dovodi od konflikta sa supružnicima poslije posla.

S druge strane, zaposlenici kojima nije običaj pregledavanje maila poslije posla su puno više zadovoljniji.

“Anksioznost se može manifestirati na razne načine, uključujući gubitak apetita, koncentracije i smanjenjem kvaliteta sna. Zato su ljudi manje produktivni na poslu, ali isto tako i u obiteljskom životu”, rekla je dr. Lama Bazzi, članica Američke psihijatrijske asocijacije.

Studija je došla nekoliko mjeseci nakon što je njujorški vijećnik Rafael Espinal predstavio prijedlog zakona koji se osvrće na „izgaranje na poslu“. On omogućuje zaposlenicima iz privatnog sektora u New Yorku da ne odgovaraju odmah na mailove.

“Kad gubimo liniju između posla i privatnih života? Osobno sam osjetio učinke izgaranja i spoznao da se ovdje događa puno veći problem”, rekao je tada Espinal za medije.

Profesor William Becker, koji je i koautor studije, se nada kako će dotična studija ohrabriti poslodavce da budu proaktivni i da imaju jasna pravila kojima se zaposlenicima omogućuje da se posvete i svojim privatnim životima.

“Kvaliteta naših privatnih veza i međuljudskih odnosa je itekako bitna. Treba biti pažljiv i prisutan. Isključite telefone, odložite ih i posvetite se svom stvarnom životu”, poručio je profesor Becker.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Brain, Behaviour and Immunity navodi kako opsjednutost koronavirusom može dovesti do niza mentalnih problema. Pojavom novog koronavirusa došlo je...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Društvene znanosti

Vjerojatnije je da će muškarci sabotirati svoje profesionalne konkurente nego žene, pokazala je studija Tehnološkog instituta u Karlsruheu (KIT).  Nije to zbog toga što su muškarci...

Oboljenja i poremećaji

Izgaranje može rezultirati umorom, razdražljivošću i smanjenom produktivnošću. To može naštetiti vašim sposobnostima rješavanja problema i kreativnog razmišljanja. S vremenom čak može doprinijeti razvoju...

Oglašavanje