Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Prekrasan vodozemac iz pakla: Otkriven novi krokodilski daždevnjak

Krokodilski daždevnjak. (Credit: Tao Thien Nguyen)

Istraživači su pronašli novu vrstu vodozemca, vijetnamskog repaša koji izgleda kao da je izašao iz središta vulkana. Pronađen je u tokijskom Nacionalnom muzeju za prirodu i znanost, a znanstvenici su ga opisali u aktualnom izdanju časopisa Current Herpetology – crne je boje s narančastim prstima, a spada u rod Tylototriton. Morfološki i genetski se razlikuje od drugih srodnih vrsta pa su ga znanstvenici odlučili svrstati u zasebnu vrstu. Unatoč svom nesvakidašnjem izgledu, ove su boje ipak uobičajene za krokodilske daždevnjake.

Larva krokodilskog daždevnjaka. (Credit: Tao Thien Nguyen)

Novorođenče Zieglerovog krokodilskog daždevnjaka. (Credit: Tao Thien Nguyen)

Krokodilski daždevnjak. (Credit: Tao Thien Nguyen)

Odrasli Zieglerov krokodilski daždevnjak. (Credit: Tao Thien Nguyen)

“Kustos muzeja me tražio da identificiram novu vrstu, a ja sam je privremeno identificirao kao Tylototriton vietnamensis (Vijetnamski krokodilski daždevnjak). Ipak, pronađena životinja morfološki se razlikovala od opisa vijetnamskog krokodilskog daždevnjaka”, rekao je Kanto Nishikawa sa Sveučilišta u Kyotu. “Budući da nikad nisam vidio krokodilskog daždevnjaka, nisam mogao potvrditi da je riječ o dosad nepoznatoj vrsti. Prošle sam godine bio u Vijetnamu i razgovarao o toj životinji s koautorom studije, Tao Thien Nguyenom i zaključili smo kako je, prema taksonomiji, riječ o novoj vrsti.”

Nova vrsta nazvana je Zieglerov krokodilski daždevnjak (Tylototriton ziegleri) zbog Thomasa Zieglera iz zoološkog vrta u Kölnu koji je radio s gmazovima i vodozemcima u Vijetnamu. Jedinke ove nove vrste vrlo su male – mužjaci su široki između 5.4 i 6.8 centimetara, a ženke 7.1 centimetar. Iako su genetska testiranja pokazala da je riječ o novoj vrsti, morfološke razlike bile su ključne.

Zieglerov krokodilski daždevnjak obitava u planinskim šumama i vlažnim područjima.

“Gubitak staništa, pogotovo oko močvara, velika je prijetnja populacijama novih vrsta”, stoji u studiji. “Zakonom zaštićena staništa i regulacija tržišnih kolekcija vrlo su važne mjere za očuvanje tih vrsta.”

Krokodilski daždevnjaci su vrlo popularni u ilegalnoj trgovini kućnih ljubimaca i često se pretjerano izlovljavaju. Trenutno je poznato deset vrsta, od kojih je osam na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Od tih osam trima vrstama prijeti izumiranje, četiri su vrste blizu ugroženog statusa, a samo jedna vrsta nije u opasnosti.

Izvor: MongaBay

Možda će vas zanimati

Robotika

Znanstvenici sa Sveučilišta Tohoku i Švicarskog saveznog tehnološkog instituta u Lausanni, zajedno sa podrškom Znanstvenog programa Human Frontier Science, uspjeli su dekodirati relativno fleksibilne...