Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Preminuo James McDivitt – astronaut koji je vodio Apollo 9 misiju

james mcdivitt
Foto: NASA

Bivši NASA-in astronaut James McDivitt, koji je vodio Gemini IV i Apollo 9 misije, preminuo je 13. listopada. McDivitt imao je 93 godine, a preminuo je mirno u snu u Tusconu (Arizona), okružen obitelji i prijateljima, izvijestili su NASA-e.

McDivitt je rođen 10. lipnja 1929. godine u Chicagu. Završio je srednju školu Kalamazoo Central, u Kalamazoou, Michigan, prije nego što je stekao diplomu diplomiranog inženjera zrakoplovstva na Sveučilištu Michigan, gdje je diplomirao prvi u svojoj klasi 1959. godine.

Zrakoplovstvu se pridružio 1951. godine, a izveo je 145 borbenih misija tijekom Korejskog rata u zrakoplovima F-80 i F-86. Zabilježio je više od 5000 sati letenja tijekom svoje pilotske karijere.

James McDivitt u NASA-i

James McDivitt
Foto: NASA

McDivitta je NASA odabrala za astronauta u rujnu 1962. godine kao dio NASA-ine druge klase astronauta.

Prvi put je letio u svemir kao voditelj misije Gemini IV u lipnju 1965.godine. McDivittu se na najambicioznijem letu programa pridružio kolega pilot zrakoplovstva Ed White. Tijekom Gemini IV misije, White je postao prvi Amerikanac koji je izašao izvan svoje letjelice za ono što je službeno poznato kao ekstravehikularna aktivnost (EVA) ili svemirska šetnja. Sljedećih godina to je bila vještina koja je omogućila istraživačima Apolla da hodaju po Mjesecu, a američkim astronautima i njihovim partnerima iz cijelog svijeta da izgrade Međunarodnu svemirsku postaju. Četverodnevno trajanje misije gotovo je udvostručilo prethodno vrijeme NASA-inih astronauta u svemiru do te točke, a najduži američki svemirski let prethodno je bila 34-satna misija Gordona Coopera – Mercury 9.

McDivittov drugi svemirski let, u kojem je bio voditelj misije Apollo 9, odigrao je ključnu ulogu u slijetanju prvih ljudi na Mjesec. Ovo je bio prvi let cjelovitog kompleta hardvera Apolla i prvi let lunarnog modula. Misija je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy, 3. ožujka 1969. godine, sa zapovjednikom Jamesom McDivittom, pilotom Davidom Scottom i pilotom lunarnog modula Russellom Schweickartom. Na 10. dan leta, 13. ožujka 1969. godine, kapsula Apolla 9 ponovno je ušla u Zemljinu atmosferu i sletjela u Atlantski ocean, oko 341 milju sjeverno od Puerto Rica. McDivitt je u svemiru proveo više od 14 dana.

Nakon misije Apollo 9, postao je upravitelj operacija slijetanja na Mjesec i vodio je tim koji je planirao program istraživanja Mjeseca i redizajnirao svemirsku letjelicu kako bi izvršio ovaj zadatak. U kolovozu 1969. postao je upravitelj programa svemirskih letjelica Apollo.

McDivitt se povukao iz američkih zračnih snaga i napustio NASA-u u lipnju 1972. godine kako bi preuzeo poziciju izvršnog potpredsjednika korporativnih poslova za Consumers Power Company. U ožujku 1975. godine pridružio se tvrtki Pullman, Inc. kao izvršni potpredsjednik i direktor. U listopadu 1975. postao je predsjednik Pullman Standard Division, The Railcar Division, a u siječnju 1981. godine pridružio se Rockwell Internationalu kao viši potpredsjednik.

James McDivitt je tijekom svoje karijere dobio brojne nagrade, uključujući dvije NASA-ine medalje za izuzetnu službu i NASA-inu medalju za izuzetnu uslugu. Uz to, odlikovan je medaljama za izuzetnu službu u zrakoplovstvu, Chong Moo medaljom od Južne Koreje i mnogim, mnogim drugim nagradama.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...