Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Prerađena hrana povećava rizik od pojave karcinoma

Stigli rezultati jedne velike studije

Stručnjaci sa Sveučilišta Sorbonne iz Pariza su u svojoj studiji otkrili kako konzumacija prerađene hrane u velikoj mjeri povećava rizik od raka.

Pahuljice u kojima se nalazi velika količina šećera, zatim gotova jela, gazirana pića, čokolada, margarin, keksi te ostala hrana koja je industrijski obrađena, nalazi se na jelovniku velikog broj ljudi. Kako bi takva hrana imala okus kao da je kuhana kod kuće, proizvođači upotrebljavaju kemijske aditive.

Što ljudi više jedu prerađene proizvode, to je veći rizik od pojave raka. Razlog tomu znanstvenici vide u činjenici što su čips, slatkiši, pite ili pakirano meso puni soli, šećera i masnoća, a siromašni vlaknima i vitaminima koji nam služe da se branimo od bolesti.

Ovo je prva studija u kojoj su znanstvenici naglasili vezu između prerađene hrane i rizika od nastanka karcinoma.



U ovom velikom istraživanju sudjelovalo je 105 000 odraslih osoba. Oni su vodili svoj dnevnik prehrane u kojeg su zapisivali koliko prerađene hrane pojedu u dva dana. Na vrhu ljestvice su se nalazili pojedinci kojima prerađena hrana čini više od 35% ukupne prehrane. Kod takvih ljudi se povećava rizik za 25% od nastanka karcinoma u narednih pet godina.

Kod starijih žena velika je mogućnost nastanka raka dojke, a kod mlađih žena opasnost od nastanka raka dojke se povećava za 23%. Nije dokazan utjecaj konzumiranja ovakve hrane na nastanak raka prostate.

Znanstvenici nisu pronašli utjecaj manje prerađene hrane (kao što je konzervirano povrće, svježi kruh ili sirevi) na pojavu karcinoma. Dr. Mathilde Tourier smatra kako svi ovi proizvodi imaju nisku hranjivu vrijednost, u njima se stvaraju razni spojevi tijekom prerade i zagrijavanja, a i samo pakiranje može imati utjecaja na kvalitetu.

Znanstvenici savjetuju ljude da pažljivo čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju i da što više uključe voće i povrće u svoju prehranu. Istraživanje je objavljeno u časopisu British Medical Journal.

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh