Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pretile mlade žene sklonije su inkontinenciji i karcinomima

Ovo nećete čuti od plus size modela

Foto: Pixabay

O višku kilograma se uvijek znalo da je loš za zdravlje, no u zadnje vrijeme je sve više novih medicinski zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako općenito debljina može postariti mozak, ali također ima osobitosti vezanih uz spol kad su u pitanju – pretile žene.

Karcinomi

Pretilost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma koji se može spriječiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se tako u izvješću organizacije Cancer Research UK.

Danas se 12% karcinoma kod žena povezuje s pušenjem i 7% s pretilošću. Ipak, smanjenjem broja pušačica i porastom pretilosti ta organizacija procjenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.

Iako je pretilost česta i među muškarcima vjeruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma.

Inkontinencija

Također, mlade i sredovječne pretile žene imaju čak dvostruko veće izglede patiti od inkontinencije, utvrdili su australski znanstvenici.

U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews znanstvenici su pokazali da porastom težine rastu i izgledi za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umjerenim viškom kilograma imaju 35% veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod pretilih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave tjelesne težine.

“Negativne zdravstvene posljedice zbog inkontinencije su osjećaj fizičke nelagode, miris i sram”, tvrdi Taylom Lamerton sa sveučilišta Queensland. To posljedično može utjecati na “fizičku aktivnost, spavanje te osobne odnose”, dodaje.

U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržavala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvaćala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz  zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Nizozemska).

“Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu dob”, tvrdi Jeanne Clark s medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

“Ljudi misle kako je to nešto što pogađa isključivo starije žene”, dodala je Clark.

Procjene su kako gotovo 50% žena u nekom trenu života pati od inkontinencije, a svega manje od polovine potraži pomoć.

“Žene kod kojih se kod pretilosti razvije inkontinencija često taj problem riješe nakon što izgube na težini”, objašnjava Clark.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Wellness i prehrana

Istraživači sa Sanford-Burnhama pokazali su kako bjelančevina p62 uravnotežava metabolizam u masnom tkivu čineći ga primamljivom metom za borbu protiv pretilosti. U većini slučajeva...

Genetika

Studija koju su proveli istraživači na američkom Državnom sveučilištu Michigan otkriva kako su neke žene genetski podložnije pritisku i želji za mršavijom figurom tijela....

Oboljenja i poremećaji

U Švedskoj svaka osoba nosi jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku i svaki recept se elektronski zavodi u nacionalnim bazama podataka. Od 2001. godine...