Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Pretilost uzrokuje više tumora od pušenja

Foto: Pixabay

Prema jednoj studiji, pretilost uzrokuje veći broj slučajeva četiriju čestih vrsta raka u Velikoj Britaniji nego pušenje.

Naime, studija instituta Cancer Research UK pokazuje kako su rak crijeva, bubrega, jajnika i jetre vjerojatnije uzrokovani prekomjernom tjelesnom težinom nego pušenjem duhana.

Milijuni ljudi izloženi su riziku od tumora zbog prekomjerne težine, a broj pretilih je duplo veći od broja pušača.

Cancer Research UK je jednom prilikom postavio reklamne ploče koje informiraju kako pretilost uzrokuje rak, no ubrzo je naišao na kritike. Naime, mnogi su zamjerili organizaciji što pretilost često uspoređuje s pušenjem, upozoravajući kako tako žele posramiti osobe koje imaju problema s debljinom.

Organizacija je odgovorila kako namjera kampanje nije da optužuje, odnosno posramljuje pretile osobe ili prikaže da su pušenje i pretilost izravno usporedivi s obzirom na rizik od raka.

Pušenje je i dalje vodeći uzrok raka u Velikoj Britaniji, a pretilost je na drugom mjestu, upućuje Cancer Research UK.

Dok se broj pušača u Europi smanjuje, broj pretilih se povećava, što je činjenica koja zabrinjava mnoge zdravstvene stručnjake.

Naime, čak trećina odraslih u Velikoj Britaniji ima problema s prekomjernom težinom.

Pretpostavka je kako masne stanice stvaraju dodatne hormone i faktore rasta koji upućuju stanice na češće dijeljenje, što povećava vjerojatnost nastanka stanica karcinoma.

Možda će vas zanimati

Znanost

Novo istraživanje sugerira da posjedovanje mačke kao kućnog ljubimca može potencijalno udvostručiti rizik osobe od razvoja poremećaja povezanih sa shizofrenijom. Analiza je obuhvatila 17...

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u jednom članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren...

Wellness i prehrana

Istraživači sa Sanford-Burnhama pokazali su kako bjelančevina p62 uravnotežava metabolizam u masnom tkivu čineći ga primamljivom metom za borbu protiv pretilosti. U većini slučajeva...

Wellness i prehrana

Mediteranska prehrana je jedna od najzdravijih na svijetu, a znanstvenici su u jednoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da snižava rizik...