Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Pretjerano praćenje tragičnih događaja nije dobro za zdravlje

Foto: Shutterstock

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije. Tako kažu rezultati studije objavljeni u časopisu Science Advances.

Prijašnja su istraživanja upućivala na to da ljude privlače izvještaji o traumatičnim događajima jer im je to način da ih shvate i da se suoče sa stresom. Ipak, studija znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta upućuje na to da takvo ponašanje pojedincima može biti medvjeđa usluga.

Ljudi su naročito osjetljivi na začarani krug loših vijesti ako su osobno iskusili nasilje ili ako im je prije već bio dijagnosticiran neki poremećaj.

“Možda će to biti teško, ali neke osobe naprosto moraju prestati pratiti vijesti”, objašnjava Ziming Xuan iz Škole javnog zdravlja Sveučilišta u Bostonu.

“Ne znamo koliko je stresnih informacija svakom pojedincu previše, no ako prateći vijesti shvatite da osjećate nelagodu, nemojte im se zatim izlagati”, dodaje.

“Ne možemo izjednačiti medije, no količina stresa koju neki proživljavaju često ovisi o tome na koji im se način prezentiraju informacije”, drži Aaron Kivisto, psiholog sa Sveučilišta u Indianapolisu.

“Dok većina medija nastoji ublažiti stanje kada je nasilje posrijedi, osobe koje informacije dobivaju putem društvenih mreža i interneta se nesvjesno samo jednim klikom mogu traumatizirati”, kaže Kivisto.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...