Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Pretjerano praćenje tragičnih događaja nije dobro za zdravlje

Foto: Shutterstock

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije. Tako kažu rezultati studije objavljeni u časopisu Science Advances.

Prijašnja su istraživanja upućivala na to da ljude privlače izvještaji o traumatičnim događajima jer im je to način da ih shvate i da se suoče sa stresom. Ipak, studija znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta upućuje na to da takvo ponašanje pojedincima može biti medvjeđa usluga.

Ljudi su naročito osjetljivi na začarani krug loših vijesti ako su osobno iskusili nasilje ili ako im je prije već bio dijagnosticiran neki poremećaj.

“Možda će to biti teško, ali neke osobe naprosto moraju prestati pratiti vijesti”, objašnjava Ziming Xuan iz Škole javnog zdravlja Sveučilišta u Bostonu.

“Ne znamo koliko je stresnih informacija svakom pojedincu previše, no ako prateći vijesti shvatite da osjećate nelagodu, nemojte im se zatim izlagati”, dodaje.

“Ne možemo izjednačiti medije, no količina stresa koju neki proživljavaju često ovisi o tome na koji im se način prezentiraju informacije”, drži Aaron Kivisto, psiholog sa Sveučilišta u Indianapolisu.

“Dok većina medija nastoji ublažiti stanje kada je nasilje posrijedi, osobe koje informacije dobivaju putem društvenih mreža i interneta se nesvjesno samo jednim klikom mogu traumatizirati”, kaže Kivisto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Odrastanje uz alkoholičara u obitelji ima još nekih mana za koje nismo znali.

Znanost

Znanstvenici Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju objavili su rezultate studije koja upućuje na značajnu povezanost niže koncentracije moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF-a) s kognitivnom propadanjem u osoba koje...

Ljutnja i gnjev škode fizičkom zdravlju starijih osoba više od osjećaja tuge. Znanstvenici tvrde i da mogu pojačati upalne procese povezane s kroničnim bolestima...

U životu se suočavamo sa dovoljno pritiska bez da si ga još i sami radimo, ali to je točno ono što mnogi od nas...

Oglašavanje