Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Prijateljstvo psa i čovjeka traje još od ledenog doba

Genetička istraživanja su dokazala da prijateljstvo psa i čovjeka traje već 30000 godina.

Znanstvenici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili pretke pasa, vukove. Vjeruje se da su pripitomljeni vukovi bili trenirani kao lovački psi ili da su štitili ljude od predatora.

Nalazi pobijaju dosadašnje tvrdnje da su se psi pripitomili prije 15000 godina u istočnoj Aziji nakon uvođenja poljoprivrede. DNK domaćih pasa ima najviše sličnosti s onim iz fosilnih kostiju drevnih europskih vukova iz ledenog doba, dok je sličnost s vukovima i kojotima iz drugih dijelova svijeta bila vrlo mala.

Istraživači iz Finske i Njemačke tvrde da se pripitomljavanje vjerojatno dogodilo sasvim slučajno jer su vukovi zbog svježeg mesa bili privučeni k lovačkim kampovima. Analizirajući posebnu vrstu DNK pronađenu u mitohondrijima, lakše je bilo pratiti podrijetlo pasa jer se mitohondrijski DNK nasljeđuje samo od majke.

Istraživanje je uključivalo 18 vrsta podataka o prethistorijskim vukovima i ostalim životinjama poput pasa te i 77 pasa i 49 vukova iz sadašnjosti. Među pretpovijesnim ostacima su fosili dvije skupine njemačkih pasa, jedan od prije 14700 godina nađeni u zajedničkoj grobnici pored Bonna gdje su bili ostaci psa i čovjeka i drugi ostaci fosila koji datiraju prije 12500 godina a nađeni su u blizini pećine kod Mechernicha.

Većina DNK modernih pasa ima sličnosti s jednom lozom koja je usko povezana s kosturom vuka pronađenog u jednoj špilji na sjeveru Švicarske. Time se dokazalo da se svi psi koji žive danas mogu povezati s četiri genetske loze podrijetlom iz Europe.

Izvor: DailyMail

14 komentara

14 Comments

 1. Anela Bešović

  18 studenoga, 2013 u 12:10 pm

  Da je pas čovjekov prijatelj mišljenje je čovjeka, a ne psa. 😀

  • Zeleni Bor

   18 studenoga, 2013 u 12:19 pm

   a ti znas kako psi razmisljaju?

  • Pleme Tribe

   18 studenoga, 2013 u 12:26 pm

   Mislim da je ovdje riječ o “zajedničkom interesu” životinje i čovjeka, prije nego o “prijateljstvu” kako ga shvaćaju ljudi… Goran S.

  • Sonja Bee

   18 studenoga, 2013 u 12:33 pm

   Mislim da je u svakom odnosu riječ o zajedničkim interesima, osim u odnosu majke prema djetetu (iako i tu ima iznimaka). Pod interesima u tom smislu ne mislim samo na materijalno.

  • Valentina Hemera

   18 studenoga, 2013 u 12:35 pm

   ahahahahahah

  • Marko Deverić

   18 studenoga, 2013 u 12:58 pm

   zeleni bor pogodi se u glavu

  • Ismihana Hukelić

   18 studenoga, 2013 u 5:31 pm

   uu dobro rečeno anela!! big lajk (Y)

  • Ahmed Musija

   20 studenoga, 2013 u 8:18 am

   psi dokazali…

 2. Radovan Kovacevic

  18 studenoga, 2013 u 1:02 pm

  Duže traje prijateljstvo psa i čoveka nego čoveka i čoveka

 3. Harley Quinn

  18 studenoga, 2013 u 2:16 pm

  nekad su kućni ljubimci nažalost i jedini prijatelji

 4. Mara Pantelic

  18 studenoga, 2013 u 4:20 pm

  obozavam ih, predivni su

 5. Sultan Emir Muminovic

  18 studenoga, 2013 u 8:41 pm

  To prijateljstvo se pominje jos od prvog poslanika,Adema (Adama)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Evolucija

Poslije toliko godina bavljenja problemom zvanim komarci, netko bi pomislio da su tehnološki napredni ljudi pronašli način da se bore protiv svrbeža. Realnost je...

Tehnologija

Tim znanstvenika će naslagati mreže matičnih stanica koje sliče ljudskom korteksu, na mikročipove, a potom će stimulirati stanice ispaljujući svjetlosne zrake promjenjivih obrazaca.

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Biljke i životinje

Jako popularni psi, ali...

Oglašavanje