Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Prije dinosaura Zemljom su vladali golemi krokodili

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet jest tiranosaur (lat. Tyrannosaurus rex), golemi dinosaur-mesožder. No, opasni predatori vrebali su plijen i davno prije doba krede i uopće pojave „velikih guštera”.

Carnufex carolinensis (Credit: Reuters/Jorge Gonzales)

Carnufex carolinensis (Credit: Reuters/Jorge Gonzales)

Naime, u Sjevernoj Karolini otkriven je fosil životinje iz doba trijasa koja je dominirala hranidbenim lancem prije 231 milijuna godina, prije ere dinosaura.

Istraživanje je pokazalo kako je riječ o dalekom predaku krokodila. Za razliku od svojih današnjih potomaka, ovaj je imao drugačiji modus operandi: hodao je na stražnjim nogama, bio visok metar i pol te dugačak oko 3 metra. Vrlo okretan i brz, kretao se isključivo kopnom i lovio ondašnje reptile.

Zbog zastrašujuće čeljusti načičkane oštrim zubima nazvan je Carnufex carolinensis ili „krvnik iz Karoline”.

Njegova dominacija nije dugo trajala – veliko izumiranje vrsta koje se dogodilo krajem trijasa pokosilo je i Carnufexa. U ispražnjeno sedlo uskočili su dinosauri i ostali u njemu sljedećih 135 milijuna godina.

Izvor: NBC News, Reuters

Možda će vas zanimati

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...

Arheologija i paleontologija

Sličili su šišmišima

Arheologija i paleontologija

Mezozoik je bio jedno živopisno doba