Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Prilagodba u krvi krtice pomaže u bušenju tunela

`Super hemoglobin` omogućava krticama da napreduju pod zemljom. Istraživači pišu u časopisu otvorena pristupa BMC Evolutionary Biology kako su napravili prvu identifikaciju adaptacije u krvi istočnih krtica koja omogućuje učinkovitiji transport ugljikovog dioksida, olakšavajući tako krticama njihovo skrivanje.

Kevin Campbell s University of Manitoba, Kanada, radio je s timom istraživača kako bi proučavali krv triju podzemnih vrsta sjevernoameričkih krtica. On je rekao: “Za razliku od kopnenih životinja, krtice su rutinski izložene uvjetima niske koncentracije kisika i visoke koncentracije ugljičnog dioksida. Samo po sebi takvo skrivanje je teško, ali je napravilo još veći izazov i to zahtjevom za ponovnim udisanjem njihovog vlastitog izdahnutog zraka. Pronašli smo da se jedna vrsta, istočna krtica, izgleda jedinstveno prilagodila na podzemni život kroz evoluciju posebne vrste hemoglobina u krvi koji znatno povećava njezin održivi kapacitet ugljikovog dioksida”.

Istraživači su determinirali genetski kod za različite komponente hemoglobina u trima vrstama krtica i mjerili koliko dobro se te komponente vežu za svoje uobičajene ciljane molekule. Također su testirali svojstva vezanja kisika svih uzoraka krvi. Govoreći o rezultatima, Campbell je rekao: “Nagađalo se da se glavni mehanizam za prilagodbu krtica na podzemni način života vrti oko molekule 2,3-difosfoglicerat ili DPG koja modulira hemoglobin kisika vezujući se unutar krvnih stanica. Međutim, u hemoglobinu istočne krtice ključna mjesta koja bi inače vezala, DPG se briše, a time se omogućava vezanje dodatnih molekula ugljikovog dioksida “.

Koautor Roy Weber s University of Aarhus, Danska, dodaje: “Bilo bi zanimljivo vidjeti pokazuje li hemoglobin drugih podzemnih vrsta usporedive specijalizacije”. Tim je predvidio da bi ovaj smjer istraživanja mogao dovesti do razvoja poboljšanih umjetnih nadomjestaka za ljudsku krv s posebno projektiranim svojstvima.

Izvor: BioMed Central

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Istraživači smatraju da bi antitijela ljame mogla pomoći u zaštiti onih koji do sad nisu bili zaraženi koronavirusom.

Zdravlje i Medicina

Iznutra su crvene kao krv, a nama kroz kožu izgledaju plavo

Znanost

Aspekti ove krvne grupe ostaju bitni u svakom društvu, čak do današnjih dana. Liderske karakteristike, proaktivnost, energija i fokusiranost su među najboljim osobinama ljudi...

Robotika

Ne samo za vađenje, nego i analizu na licu mjesta

Oglašavanje