Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

‘Printanje’ organa – budućnost transplantacije

`Printanje` organa pomoću nove tehnologije kroz nekoliko godina eliminirati će potrebu za donorima organa, nadaju se znanstvenici koji su na Technology, Entertainment and Design konferenciji u američkom Long Beachu predstavili tehnologiju koja uspješno `stvara` organe.

`To je poput pravljenja torte`, rekao je Anthony Atala iz Wake Forest instituta za regenerativnu medicinu. Pomoću skenera se izrađuje 3D slika organa koji je potrebno zamijeniti. Zatim pomoću uzimanja uzorka tkiva započinje proces `printanja` organa. Printer tada stvara sloj po sloj izgrađujući cijeli organ.

Dokaz da tehnologija uspješno funkcionira je i slučaj Lukea Massele, dječaka rođenog s poremećajem zbog kojeg su mu zakazivali bubrezi. Massella je zbog svojeg stanja odabran da bude među prvima u povijesti koji će primiti `isprintani` bubreg, koji mu je usađen tijekom preliminarnih istraživanja započetih prije 10 godina.

Slučaj ovog dječaka pokazuje kako je moguće uspješno `proizvoditi` bubrege, što je posebno značajno zbog činjenice da većinu transplantacije organa čine upravo transplantacije tog organa. `Nalazimo se u situaciji koja je alarmantna. Znanost nam je omogućila bitno duži život. Dok starimo, naši organi često ne traju dovoljno dugo`, dodao je Atala.

Izvor: dnevnik.hr

 

Možda će vas zanimati

Znanost

Znanost nas gotovo svakodnevno iznenađuje svojim dosezima; baš kad pomislimo da imamo sve što nam treba, iskrsne neki novi proizvod ili usluga koji stubokom...

Biotehnologija

Znanstvenici s američkog Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) nedavno su pomoću 3D printera uspjeli stvoriti uho, kost i mišiće, koji su se,...