Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Prirodni mineral hackmanite omogućuje novu metodu rendgenskog snimanja

Foto; Sami Vuori/University of Turku

Istraživači sa Sveučilišta Turku otkrili su novu metodu snimanja rendgenskim zrakama koja se temelji na sposobnostima bojenja prirodnog minerala hackmanita. Međunarodna skupina istraživača također je otkrila kako i zašto hackmanite mijenja boju nakon izlaganja rendgenskim zrakama.

Hackmanite je jedan od rijetkih prirodnih minerala koji svijetle u mraku. Također je poznat po svojoj sposobnosti mijenjanja boje iz prljavobijele u ružičastu ili ljubičastu nakon izlaganja UV zračenju.

Prethodne studije su objavile rezultate da hackmanite mijenja boju nakon izlaganja rendgenskim zrakama, ali nije bilo jasno zašto i kako je došlo do ove boje i može li ova značajka biti nekako korisna. Ovaj tim znanstvenika je prvi pokušao napraviti RTG snime koristeći hackmanite kao ploču na kojoj nastaje slika.

Na istom Sveučilištu se nalazi grupa kemičara koja se bavi sintetskom proizvodnjom hackmanita. Takav način proizvodnje im omogućava kontrolu svojstava materijala te ih mogu prilagođavati za različite namjene jednostavnim dodavanjem ili zamjenom atoma.

U ovom istraživanju, znanstvenici su promatrali kako četiri različite vrste hackmanita reagiraju na X-zrake. Sve četiri vrste su dale obećavajuće rezultate. Rezultatima su dobivene vrijedne informacije o tome kako promjene atoma utječu na sposobnost bojanja materijala.

Mjerenje doza zračenja i snimanje uz pomoć hackmanita

Prema istraživačima, hackmanite se može smatrati pomalo čudesnim materijalom zbog mnogih mogućnosti uporabe. Izgleda da će se mogućnosti uporabe materijala proširiti te će se od sad moći koristiti i za rengensko snimanje.

Prednost uporabe hackmanita je cijena. Ovakva vrsta rentgenskog zračenja ne zahtijeva skupe alate za analizu da bi se slika vidjela. Slika u nastavku prikazuje tijelo mrtvog mrava slikano pomoću ove metode, a za slikanje je korištena obična DLSR kamera nakon izlaganja rendgenskim zrakama. Osim toga, još bolja značajka je i to što hackmanite film na fotografiji nije za jednokratnu uporabu. Slika se jednostavno može očistiti pomoću topline, a novi objekt može biti snimljen istim filmom.

Foto: Sami Vuori
Foto: Sami Vuori

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Prema jednom istraživanju, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti. Na sreću, bake imaju...

Biologija

Molekularni biolozi s Instituta Ruđer Bošković (IRB) doktorand mag. sc. SvenLjubić, te dr. sc. Antonio Sermek, dr. sc. Isidoro Feliciello i dr. sc. ĐurđicaUgarković...

Bakterije i virusi

Izgleda da neke bakterije imaju čudnovate supermoći, oživljavanje uspavanih virusa. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Već od prije znamo da u našim...

Biologija

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu nam donose nove spoznaje o skupu modifikacija koje se nalaze na početku mRNA. mRNA (messenger RNA) u našem organizmu...

Oglašavanje