Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Prizor koji se ne propušta: Pet planeta će se pojaviti na nebu, a evo kako ih vidjeti…

Foto: Shutterstock

Pet planeta će biti vidljivo, 28. ožujka, promatračima zvijezda na sjevernoj hemisferi. Jupiter, Merkur, Uran, Mars i Venera će se poredati u veliku planetarnu liniju neposredno nakon zalaska sunca.

Poravnanje dva ili tri planeta je vrlo uobičajeno, dok je njih pet odjednom rijetka poslastica, prenosi Daily Mail.

Kako ih možemo vidjeti i trebamo li dalekozor?

Astronom NASA-e, Bill Cooke, naveo je da je najbolji dan za hvatanje ovog prizora utorak te da se moramo usmjeriti zapadnom horizontu odmah nakon zalaska sunca.

Merkur i Jupiter će biti vidljivi blizu horizonta, dok će Venera sjati više na nebu, a Mars će biti blizu prve četvrtine Mjeseca. Dakle, ova četiri planeta, posebno Merkur i Jupiter, bit će lako uočljivi, dok ćemo za vidljivost Urana, s obzirom na njegovu udaljenost od Zemlje, ipak trebati pomoć dalekozora ili teleskopa.

Ako ste zainteresirani za ovaj nesvakidašnji prizor, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći da shvatite što možete očekivati za vidjeti. Primjerice, uz pomoć aplikacije Sky Tonight možete brzo otkriti planete na nebu na svojoj lokaciji, kao i uvjete njihove vidljivosti.

Glavni čimbenici u određivanju toga hoćete li vidjeti planete ili ne je vaša lokacija i vremenski uvjeti.

“Osim ako nemate vedro nebo i skoro ravan zapadni horizont bez prepreka kao što su drveća ili zgrade, nećete vidjeti Jupiter i Merkur”, objasnio je Rick Fienberg, viši urednik u Sky & Telescope.

Ipak, ako iz određenog razloga propustite ovo planetarno poravnanje, nema razloga za brigu. 11. travnja na nebu će se pojaviti Merkur, Uran, Venera i Mars, a potom nekoliko tjedana kasnije, 29. travnja, ista grupa će izaći na nebo.

Možda će vas zanimati

Astrobiologija

Prvi puta zabilježena je nježna zelena svjetlost u noćnom nebu Marsa, vidljiva ljudskom oku. Tijekom svoje orbite oko Marsa, Trace Gas Orbiter misija Europske...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Svemir

Mars je poznat kao “vatrena zvijezda” drevnih kineskih astronoma, a znanstvenici još uvijek gore s pitanjima o Crvenom planetu. Čak i nakon je na desetke...

Svemir

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će...