Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađen grob Djeda Mraza u Turskoj

Sveti Nikola je bio inspiracija za Djeda Mraza, a njegova grobnica je neočekivano pronađena ispod jedne crkve u južnoj Turskoj.

Sveti Nikola je bio biskup iz 4. stoljeća koji je bio poznat po svojoj velikodušnosti, a i povijesna je inspiracija za Djeda Mraza. Nakon smrti 343. godine pokopan je u crkvi u drevnom gradu Miri. Upravo na tom mjestu danas stoji moderni turski grad Demre. To je i mjesto gdje sada arheološki stručnjaci tvrde kako su najvjerojatnije identificirali grobnicu slavnog sveca.

Cemil Karabayram, predstojnik Agencije za spomenike Antalije, potvrdio je za lokalne medije kako je elektronskim promatranjem otkriven “poseban odjel” ili međuprostor ispod crkve u kojem bi se najvjerojatnije mogao nalaziti grob sveca po kojem je i sama crkva dobila ime. “Vjerujemo kako grobnica uopće nije oštećena, ali bit će dosta teško doći do nje upravo zbog mozaika na podu”. Ipak, prilično je optimističan zbog iskopavanja ostataka sveca, ali upozorava kako će biti potrebno neko vrijeme kako bi se sve pločice mogle ukloniti. “Započet ćemo iskapanje te tako možda pronaći netaknuto tijelo svetog Nikole. Pozvali smo osam različitih akademika da rade na ovom projektu.”

Profesor Sema Dogan, inače voditelj stručnog tima, bio je iznenađen ovim otkrićem i vjeruje kako će ono izazvati jedan pravi turistički bum za regiju. Upravo taj turistički potencijal je bio okidač da reagiraju internacionalni stručnjaci o tome kako bi netko izvan Turske trebao sudjelovati u pregledu da se osigura potpunu autentičnost.

Arheolozi u poslu koriste tehnologiju za CT skeniranje te georadare u crkvi. Sada također namjeravaju pažljivo odstraniti mozaike koji se nalaze na kamenom podu crkve kako bi imali pristup grobu u kojem bi po svoj prilici moglo biti Nikolino tijelo.

Ukoliko se nadanja ispostave točnima, to znači da u Italiji počivaju pogrešne kosti. Naime, dugo se vjerovalo da su Nikoline kosti prenesene iz crkve u Demreu još u 11. stoljeću u talijanski Bari. Tamo je i izgrađena Basilica di San Nicola za čuvanje ostataka. Spisi koje su arheolozi iščitavali, međutim, pokazuju ipak da su u Italiju prevezene neke druge kosti.

Crkva u kojoj su se u početku nalazile svečeve kosti je ponovo izgrađena u 11. stoljeću. “Ako je suditi po onome što stoji u tim zapisima, crkva je srušena i onda ponovo izgrađena”, rekao je Karabayram. “U tijeku rekonstrukcije, trgovci iz Barija su ukrali kosti. Rečeno je ipak kako te kosti nisu pripadale svecu, nego nekom drugom svećeniku.”

Postojalo je mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu, kao i ona o njegovom hodočašću u Palestinu. Putem ga je bila zatekla oluja zbog koje mu je lađa gotovo potonula, no biskup Nikola je zaprijetio valovima pa je oluja prestala. Zato je postao poznat kao zaštitnik mornara i putnika.

Poslije smrti je proglašen svetim, a poznato je da se 6. prosinca obilježava kao njegov dan. S vremenom  je populariziran kao Djed Božićnjak koji živ u Laponiji i nosi poklone djeci, iako u dosta kršćanskih zemalja postoji jasna distinkcija između sveca i ikone pop kulture.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...