Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađen grob Djeda Mraza u Turskoj

Sveti Nikola je bio inspiracija za Djeda Mraza, a njegova grobnica je neočekivano pronađena ispod jedne crkve u južnoj Turskoj.

Sveti Nikola je bio biskup iz 4. stoljeća koji je bio poznat po svojoj velikodušnosti, a i povijesna je inspiracija za Djeda Mraza. Nakon smrti 343. godine pokopan je u crkvi u drevnom gradu Miri. Upravo na tom mjestu danas stoji moderni turski grad Demre. To je i mjesto gdje sada arheološki stručnjaci tvrde kako su najvjerojatnije identificirali grobnicu slavnog sveca.

Cemil Karabayram, predstojnik Agencije za spomenike Antalije, potvrdio je za lokalne medije kako je elektronskim promatranjem otkriven “poseban odjel” ili međuprostor ispod crkve u kojem bi se najvjerojatnije mogao nalaziti grob sveca po kojem je i sama crkva dobila ime. “Vjerujemo kako grobnica uopće nije oštećena, ali bit će dosta teško doći do nje upravo zbog mozaika na podu”. Ipak, prilično je optimističan zbog iskopavanja ostataka sveca, ali upozorava kako će biti potrebno neko vrijeme kako bi se sve pločice mogle ukloniti. “Započet ćemo iskapanje te tako možda pronaći netaknuto tijelo svetog Nikole. Pozvali smo osam različitih akademika da rade na ovom projektu.”

Profesor Sema Dogan, inače voditelj stručnog tima, bio je iznenađen ovim otkrićem i vjeruje kako će ono izazvati jedan pravi turistički bum za regiju. Upravo taj turistički potencijal je bio okidač da reagiraju internacionalni stručnjaci o tome kako bi netko izvan Turske trebao sudjelovati u pregledu da se osigura potpunu autentičnost.

Arheolozi u poslu koriste tehnologiju za CT skeniranje te georadare u crkvi. Sada također namjeravaju pažljivo odstraniti mozaike koji se nalaze na kamenom podu crkve kako bi imali pristup grobu u kojem bi po svoj prilici moglo biti Nikolino tijelo.

Ukoliko se nadanja ispostave točnima, to znači da u Italiji počivaju pogrešne kosti. Naime, dugo se vjerovalo da su Nikoline kosti prenesene iz crkve u Demreu još u 11. stoljeću u talijanski Bari. Tamo je i izgrađena Basilica di San Nicola za čuvanje ostataka. Spisi koje su arheolozi iščitavali, međutim, pokazuju ipak da su u Italiju prevezene neke druge kosti.

Crkva u kojoj su se u početku nalazile svečeve kosti je ponovo izgrađena u 11. stoljeću. “Ako je suditi po onome što stoji u tim zapisima, crkva je srušena i onda ponovo izgrađena”, rekao je Karabayram. “U tijeku rekonstrukcije, trgovci iz Barija su ukrali kosti. Rečeno je ipak kako te kosti nisu pripadale svecu, nego nekom drugom svećeniku.”

Postojalo je mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu, kao i ona o njegovom hodočašću u Palestinu. Putem ga je bila zatekla oluja zbog koje mu je lađa gotovo potonula, no biskup Nikola je zaprijetio valovima pa je oluja prestala. Zato je postao poznat kao zaštitnik mornara i putnika.

Poslije smrti je proglašen svetim, a poznato je da se 6. prosinca obilježava kao njegov dan. S vremenom  je populariziran kao Djed Božićnjak koji živ u Laponiji i nosi poklone djeci, iako u dosta kršćanskih zemalja postoji jasna distinkcija između sveca i ikone pop kulture.

22 komentara

22 Comments

 1. Lupus Solus

  6 listopada, 2017 u 10:00 pm

  Ajme mrtav je! :O Petar Kolar Lidija Keber

  • Petar Kolar

   7 listopada, 2017 u 9:34 am

   Prosto ne mogu da poverujem!
   Izgleda da nema više poklonov za Božić… 🙁

  • Lupus Solus

   7 listopada, 2017 u 11:45 am

   A ček, a, a, a, ko onda nosi, a, poklon, bor, a, Božić…..

  • Petar Kolar

   7 listopada, 2017 u 1:11 pm

   Možda roda? :O

  • Nikola Pažin

   7 listopada, 2017 u 11:37 pm

   Čujem tvoj glas dok čitam taj komentar

 2. Sandra Marii

  6 listopada, 2017 u 10:17 pm

 3. Krunoslav Djoja

  6 listopada, 2017 u 10:20 pm

  A što seru

 4. Renato Groti

  6 listopada, 2017 u 10:29 pm

  Jesu li sanke na prodaju? Pase li nesto s profila?

 5. Vedran Čegrlj

  7 listopada, 2017 u 5:58 am

  Kakvi ste vi iddioti

 6. Alen Štimac

  7 listopada, 2017 u 6:45 am

  Djeda Mraza?????? Ignorantski debili, djed Mrazov grob je u Rovaniemiju! Ako ni to ne znate, to je grad u finskoj Laponiji!

  • Suad Galijašević

   7 listopada, 2017 u 7:26 pm

   Saint Nicolaus, the demon..
   Kidnapuje djecu koja su se zlocesto ponašala tokom godine,po paganskom vjerovanju..
   “Kako integrisati kršćanstvo u Skandinaviju” 🙂

  • Bobo Lavrnić

   8 listopada, 2017 u 1:46 am

   Zanimljivo razmišljanje i vrijedno rasprava 😉

 7. Tomislav Rašić

  7 listopada, 2017 u 7:17 am

  Ima li ijedan grob ili neki k da nije u turskoj xD

 8. Tamara Kudelić

  7 listopada, 2017 u 8:28 am

  Myra and was later cast into prison during the persecution of Diocletian. He was released after the accession of Constantine and was present at the Council of Nicaea. In 1087, Italian merchants took his body from Myra, bringing it to Bari in Italy.[13][14][15]

 9. Tamara Kudelić

  7 listopada, 2017 u 8:29 am

  Sad ne kužim više jel mu tijelo u Bariju ili ne ak ovi Turci misle kopati da ga nađu

 10. pero

  7 listopada, 2017 u 3:20 pm

  Zašto svaka budala kojoj je od života ostalo samo trolanje
  misli da je smiješna?

 11. Sanja Horvat

  7 listopada, 2017 u 4:35 pm

  bulbshit

 12. Bobo Lavrnić

  8 listopada, 2017 u 1:42 am

  Debilana

 13. Krunoslav Hotovac

  8 listopada, 2017 u 3:32 pm

  Čuj to

 14. Mirko Bozic

  9 listopada, 2017 u 1:34 pm

  Ma sad se ne ide u tursku dok je onaj manijak na vlasti

 15. Ivica Horvat

  10 listopada, 2017 u 6:06 pm

  Anita J trola na veliko. Biskup iz 4. stoljeća NIJE djed mraz. Svetog Nikolu se slavi odvojeno. Djed mraz je cocacola marketing.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Tvrtka Elona Muska, SpaceX, trebala bi lansirati prvi turski komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Türksat 6A, 2023. godine. Turski ministar prometa i infrastrukture, Adil Karaismailoğlu,...

Svemir

Turska planira poslati rover na Mjesec do kraja ovog desetljeća te jednu raketu već 2023. godine. Sve više država uključuje se u svemirsku trku,...

Svemir

Erdogan je najavio da Turska želi izgraditi i svemirsku luku

Društvene znanosti

Već na prvim stranicama Biblija nam govori o stvaranju svijeta. Svečanim riječima: „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ (usp. Post 1,1-2) biblijski pisac...

Oglašavanje