Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Pronađen potencijalno nastanjiv planet u sustavu Alpha Centauri!

Nakon što su u javnost izašle neslužbene informacije kako su znanstvenici European Southern Observatory (ESO) otkrili potencijalno nastanjiv planet u sustavu nama najbližem zvjezdanom sustavu Alpha Centauri, tijekom prošlog tjedna je iz ESO-a stigla i službena potvrda otkrića.

Naime, u orbiti crvenog patuljka Proxima Centauri, koji s druge dvije zvijezde čini trojni sustav Alpha Centauri, otkriven je planet Proxima b. Navedeni planet nalazi se unutar nastanjive zone spomenute zvijezde, no ipak valja naglasiti kako će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdio sastav njegove atmosfere, kao i mogućnost za postojanje tekuće vode na površini.

„Pronašli smo puno egzoplaneta a pronaći ćemo ih još i više, no uspješna potraga za najbližom potencijalnom dvojnicom naše Zemlje ipak je jedno posebno iskustvo za sve nas“, izjavila je članica tima Guillem Anglada-Escudé s Queen Mary University iz Londona.

Projekt potrage nazvan Pale Red Dot potraga, a po uzoru na termin Pale Blue Dot kojim je Carl Sagan opisao Zemlju, otkrio je Proximu b u prvoj polovici ove godine, kombinirajući nova promatranja s podacima koji su o sustavu Alpha Centauri prikupljeni u proteklih 16 godina.

O Proximi b zasada znamo kako je otprilike 1.3 puta veća od Zemlje, te kako je prilično izvjesno da je riječ o stjenovitom svijetu. Dotični planet oko svoje matične zvijezde kruži na srednjoj udaljenosti od 6.92 milijuna km, koju obiđe za otprilike 11.2 dana. Budući da je Proxima Centauri crveni patuljak, s puno manjim intenzitetom zračenja nego što je ono našeg Sunca, Proxima b čak ni na tako maloj udaljenosti nema visoku površinsku temperaturu. Štoviše, smatra se kako se srednja temperatura na planetu kreće oko sibirskih -40 °C. Ipak, i uz tako nisku temperaturu, postoji mogućnost kako neki dijelovi planeta imaju tekuću vodu, a time uvjete za postojanje života.

Štoviše, članovi tima uvjereni su kako ćemo jednog dana poslati i sondu u orbitu Proxime b, a da misle ozbiljno potvrdili su najavom suradnje s Markom Zuckerbergom, Stephenom Hawkingom i ruskim milijarderom Jurijem Milnerom koji su prije koji mjesec objavili detalje projekta Starshot, u sklopu kojega namjeravaju poslati malenu sondu u sustav Alpha Centauri.

Izvor: Nature

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...