Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Pronađen veliki koraljni greben u blizini SAD-a

Veliko otkriće

260 km od obale South Caroline u SAD-u pronađen je veliki koraljni greben. Dug je oko 140 km. Otkriven je za vrijeme ekspedicije koju su vodili stručnjaci s National Oceanic and Atmospheric Administration, Bureau of Ocean Energy Management i United States Geological Survey.

Na plovilu Atlantis htjeli su istražiti tajanstveni dio južnog dijela Atlantskog oceana. Uz pomoć podmornice Alvin potvrdili su postojanje koralja iz dubokih mora koji pripada vrsti Lophelia pertusa. Znanstvenici su začuđeni što je ovaj koraljni greben ostao skriven toliko dugo vremena i što ga do sada još nitko nije pronašao.

Ovdje nije riječ o tropskom koralju koji živi u simbiozi s algama već o koralju iz hladnog mora koji preživljava bez algi. Oni se obično nalaze na dubini od 40 do 2000 m. Uz pomoć polipa hvataju hranu koja se jako brzo kreće uz pomoć morskih struja.

Koralj L. pertusa je pronađen u ponešto plićem području bliže obale. Živi na temperaturi od oko 8C. Zbog tako niske temperature pronađeni uzorci su se morali odnijeti jako brzo do laboratorija na Atlantisu kako ne bi doživjeli temperaturni šok.

Foto: Oceanexplorer

Velika razlika između temperature dna i površine mora mogla bi dovesti do propadanja uzoraka. To znanstvenicima predstavlja najveću poteškoću prilikom proučavanja koralja iz hladnih mora.

Ovo otkriće je jako važno jer su koraljni grebeni mjesta velike bio raznolikosti i važan dio hranidbenog lanca. Budući da žive na dubinama većim od onih na kojima žive koralji iz tropskih mora, nisu toliko istraženi.

Zbog napretka tehnologije znanstvenici tek sada uspijevaju doći do većih dubina pri čemu otkrivaju do sada nepoznate biljne i životinjske vrste. Stručnjaci planiraju organizirati dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo točno stanje i veličina grebena.

Foto: Oceanexplorer

1 komentar

1 komentar

  1. Marija

    5 rujna, 2018 u 9:50 pm

    Molim vas, počnite s razumijevanjem čitati svoje tekstove prije no ih objavite. 😀
    Pronađeni koralj živi na dnu mora gdje je temperatura -13°C?! Mozak mi je upravo eksplodirao od procesuiranja ove gluposti.
    Srećom, možemo otići na originalni članak gdje piše kako nađeni koralji žive na 48°F = 8.8°C.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Naglašeno je kako je Jackson uvelike doprinijela razbijanju predrasuda.

Zemlja

Istraživači kalifornijskog Instituta Schmidt Ocean, uočili su tijekom ekspedicije nešto „nalik podvodnom tornadu“.

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Biljke i životinje

Osim brige oko pandemije koronavirusa, Amerikanci sad imaju i novu brigu, a to su azijski divovski stršljeni poznati kao “stršljeni ubojice”. Pojava ovih stršljena...

Oglašavanje