Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Pronađen veliki koraljni greben u blizini SAD-a

Veliko otkriće

260 km od obale South Caroline u SAD-u pronađen je veliki koraljni greben. Dug je oko 140 km. Otkriven je za vrijeme ekspedicije koju su vodili stručnjaci s National Oceanic and Atmospheric Administration, Bureau of Ocean Energy Management i United States Geological Survey.

Na plovilu Atlantis htjeli su istražiti tajanstveni dio južnog dijela Atlantskog oceana. Uz pomoć podmornice Alvin potvrdili su postojanje koralja iz dubokih mora koji pripada vrsti Lophelia pertusa. Znanstvenici su začuđeni što je ovaj koraljni greben ostao skriven toliko dugo vremena i što ga do sada još nitko nije pronašao.

Ovdje nije riječ o tropskom koralju koji živi u simbiozi s algama već o koralju iz hladnog mora koji preživljava bez algi. Oni se obično nalaze na dubini od 40 do 2000 m. Uz pomoć polipa hvataju hranu koja se jako brzo kreće uz pomoć morskih struja.

Koralj L. pertusa je pronađen u ponešto plićem području bliže obale. Živi na temperaturi od oko 8C. Zbog tako niske temperature pronađeni uzorci su se morali odnijeti jako brzo do laboratorija na Atlantisu kako ne bi doživjeli temperaturni šok.

Foto: Oceanexplorer

Velika razlika između temperature dna i površine mora mogla bi dovesti do propadanja uzoraka. To znanstvenicima predstavlja najveću poteškoću prilikom proučavanja koralja iz hladnih mora.

Ovo otkriće je jako važno jer su koraljni grebeni mjesta velike bio raznolikosti i važan dio hranidbenog lanca. Budući da žive na dubinama većim od onih na kojima žive koralji iz tropskih mora, nisu toliko istraženi.

Zbog napretka tehnologije znanstvenici tek sada uspijevaju doći do većih dubina pri čemu otkrivaju do sada nepoznate biljne i životinjske vrste. Stručnjaci planiraju organizirati dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo točno stanje i veličina grebena.

Foto: Oceanexplorer

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Sjedinjene Američke Države i Rusija potvrdile su namjeru organiziranja zajedničke misije na Veneru, priopćio je generalni direktor Roscosmosa Dmitry Rogozin. “Dogovorili smo se s...

Svemir

Rusija i Sjedinjene Države nastavit će zajedno raditi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nakon 2024. godine, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik ruske svemirske...

Biologija

S obzirom na to da zagrijavanje oceana utječe na koraljne grebene, znanstvenici ulažu napore u istraživanja koja imaju za cilj pronaći načine kako usporiti...

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...