Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Pronađena nova vrsta ose koja izgleda zastrašujuće

Amazonska osa ima ogromni žalac

U Amazoni je pronađena nova vrsta ose koju krasi golemi žalac i zbog kojeg djeluje pomalo zastrašujuće.

Iako živimo u vrijeme kada su mnoge vrste životinja ugrožene ili čak izumiru, lijepo je za vidjeti da nas priroda još uvijek može iznenaditi nečim novim. Ovaj put vrstom kukca kojem je najbliže ono što u našem podneblju poznajemo kao običnu osu (Vespula vulgaris). U pitanju je, ovaj put, nova vrsta ose iz Amazone.

Ova osa kroz svoj veliki žalac luči snažan otrov kojim bez problema paralizira svoje žrtve. Inače je žalac ose poznat po tome da, za razliku od pčelinjeg, nema kukicu pa se zato može koristiti višestruko (i za ubadanje i za ubrizgavanje otrova).

Nakon što paralizira žrtvu otrovom iz velikog žalca, ova osa izlegne i jaja unutar žrtvinog tijela. Znanstvenici tvrde da ih se može pronaći između Anda i nizinskih prašuma Amazone.

U članku koji je objavljen u časopisu Zootaxa, međunarodni tim znanstvenika ovu, dosad nepoznatu vrstu osa, opisuje na sljedeći način: “Nova vrsta osa, nazvana je clistopyga crassicaudata, parazitska je vrsta koja ima žalac ne samo dugačak, nego i vrlo širok kad se usporedi s drugim osama”.

“Već dulje vremena proučavam tropske parazitske ose i nikad dosad nisam vidio nešto nalik ovome,” tvrdi profesor Ilari E. Saeaeksjaervi sa Sveučilišta Turku.

Clistopyga crassicaudata, tj. ova parazitska osa kod svih svojih ženki ima dugački žalac za injektiranje otrova.

Larva koju odlaže jede pauka kojeg je odabrala kao domaćina i sva njegova dostupna jajašca. Organ kojim stavlja jaja unutar domaćina radi na principu kao žalac, dugačak je i pogodan za dosezanje životinja koje, primjerice, žive unutar stabala.

“Ne znamo posve sigurno koju vrstu pauka ove vrste najviše vole”, tvrdi profesor Saeaeksjaervi. “Divovski žalac izgleda kao kakvo sofisticirano oružje i mi još uvijek nagađamo njegovu svrhu.”

1 komentar

1 komentar

  1. koko

    12 srpnja, 2018 u 6:58 am

    prekrasno postavljena slika… cijal poanta ožalcu a žalac prekriven

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

+

Brazilske vlasti istražuju dojave o ubojstvima više od 10 članova izoliranog amazonskog plemena koja su izvršili kopači zlata. Navodna ubojstva dogodila su se prošli...

Ekologija i okoliš

Brazilsko Ministarstvo okoliša predlaže otvaranje 860.000 hektara zaštićenog rezervata u Amazoniji za preradu drva, rudarstvo i poljoprivrednu uporabu. Zakon koji smanjuje površinu Nacionalne šume...

Geografija i geologija

Urođenici koji su nastanjivali Amazonu prije dolaska europskih kolonizatora sadili su goleme količine stabala, pokazuje najnovija studija. Oni su odigrali važnu ulogu u današnjem...

Arheologija i paleontologija

U prašumi Amazone istraživači su pronašli kamene krugove stare više od 2000 godina. Zbog sve veće deforestacije na tom području je pronađeno oko 450...

Oglašavanje