Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Pronađeni neuroni koji uzrokuju nikotinsku ovisnost

(AAP)

Ciljanje na određenu grupu neurona u mozgu moglo bi pomoći ljudima da prestanu pušiti, kažu znanstvenici.

(AAP)

(AAP)

Pokusi na miševima pokazuju da se nikotinska ovisnost može pratiti do jedne regije mozga pod imenom interpedunkularno jedro.

Istraživanja pokazuju da neuroni u toj regiji „zasvijetle“ kada osoba ima potrebu za cigaretom.

Znanstvenici vjeruju da bi liječenje ciljanom redukcijom aktivnosti u interpedunkularnom jedru jednog dana moglo pomoći ljudima da se riješe ovisnosti o duhanu.

„Bili smo iznenađeni pronalaskom da samo jedna populacija neurona unutar jedne regije mozga zapravo kontrolira fizičke manifestacije kod uskraćivanja nikotina“, kaže voditelj istraživanja dr. Andrew Tapper sa Sveučilišta u Massachusettsu u Bostonu.

Tim dr. Tappera prvo je šest tjedana miševima davao nikotin koristeći vodu kao medij. Nakon uskraćivanja nikotina miševi su se počeli tresti i grebati po staklu, pokazivali su znakove prekidanja uzimanja droge.

Kod pobližeg promatranja mozak miševa otkrivao je abnormalno povećanu aktivnost u neuronima interpedunkularnog jedra.

Također, kada bi neuroni bili umjetno aktivirani svjetlom, miševi bi ponovno pokazivali znakove uskraćivanja nikotina bez obzira da li su prije bili izloženi drogi ili ne. Smanjivanjem aktivnosti tih neurona imalo je obrnuti učinak. Pronalasci su objavljeni u dnevniku Current Biology.

Uloga interpedunkularnog jedra u nikotinskoj ovisnosti ima smisla, kažu istraživači. Ta regija prima signale od ostalih područja mozga uključenih u korištenje nikotina, te je povezana s osjećajem tjeskobe. Isto tako, vrlo je gusto nabijena molekulama receptora koji su osjetljivi na nikotin.

Znanstvenici ne znaju jesu li pronalasci bitni i za ostale vrste ovisnosti, no ta mogućnost nije isključena. „Pušenje je prevladavajuće kod ljudi koji koriste i ostale substance, što sugerira potencijalnu interakciju između korištenja nikotina i ostalih droga“, kaže dr. Tapper.

Izvor: SBS

Možda će vas zanimati

Ovisnost i liječenje

Pušenje cigareta došlo je u modu prije oko 100 godina. U tom vremenskom razdoblju, znanstvena i medicinska zajednica provele su veliku količinu studija o...

Neuroznanost

Stanice mozga mogu živjeti gotovo dvostruko duže od pripadajućeg tijela, sudeći prema određenim istraživanjima. Studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of...

Ovisnost i liječenje

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom… Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa...

Ovisnost i liječenje

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...