Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Pronađeni novi dokazi da novi koronavirus potječe od šišmiša

Kineski znanstvenici tvrde da su pronašli nove dokaze da novi koronavirus, koji se nedavno pojavio u Kini, potječe od šišmiša.U dva naučna rada objavljena danas u časopisu “Priroda”, znanstvenici tvrde da je genom nekoliko pacijenata u Wuhanu pokazao da je virus usko povezan sa onim koji uzrokuje SARS.

Znanstvenici sa Instituta za virologiju u Wuhanu kažu da su genomi devetoro pacijenata bili 96 posto identični koronavirusu kod šišmiša.

Vjeruje se da i SARS potječe od šišmiša, mada je prešao na cibetke prije nego što je zarazio ljude 2002. i 2003. godine.

Iako znanstvenici smatraju da se zaraza počela širiti sa tržnice u Wuhanu, gdje su se divlje životinje prodavale i bile u kontaktu s ljudima, još nije utvrđeno koja životinja je izvor zaraze, piše AP.

“U suštini, to je verzija SARS-a koja se lakše širi, ali nanosi manje štete”, izjavio je Ian Jones, profesor virologije na Sveučilištu u Readingu koji nije povezan sa istraživanjem.

Jones je dodao da virus koristi isti receptor za ulazak u ljudske ćelije, što objašnjava prenošenje i razlog zbog kojeg izaziva upalu pluća.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Dva epidemiologa, profesor Paul Franks sa Sveučilišta Lund i profesor Joacim Rocklöv sa Sveučilišta Umeå u Švedskoj, primijetili su zanimljiv obrazac.

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Robotika

Robota, to jest robotiziranu ruku, programirali u sami učenici.

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Oglašavanje