Connect with us

Hi, what are you looking for?

Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stöðvarfjörður.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stöðvarfjörður, a jedan je izgrađen ranije nego što to stoji u sadašnjim zapisima o tome, kad su na ove prostore došli prvi Vikinzi, piše Daily Mail.

Starija građevina, koja datira oko 800. godine nove ere, dugačka je nepunih 100 metara, a rani doseljenici su je koristili kao sezonski lovački kamp. Uz drvenu konstrukciju bili su prisutni i brojni ukrasni artefakti, uključujući rimske i bliskoistočne kovanice, perlice, prstenje i sitne zlatne predmete.

Za ovo otkriće zaslužni su Bjarni F. Einarsson i tim koji na tom području radi od 2015. godine.

Tim je otkrio i ostatke objekta koji datiraju iz razdoblja između 860. i 870. godine, što sad omogućuje uvid u način na koji su Vikinzi osnovali seosko naselje. Nakon dubljeg kopanja u zemlju, Einarsson i njegova grupa otkrili su još jedan objekt koji je izgrađen 800. godine.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Zapisi govore o glavnom vikingu Ingolfuru Arnarsonu koji je otputovao iz Norveške zajedno sa prijateljima i farmerima u potrazi za zemljom koja je netaknuta od ljudi.

Legenda kaže da je primijetio zemlju, koja je sada Island, daleko u daljini te pitao bogove da mu pokažu mjesto koje treba naseliti. Prema legendi, brod je 874. godine stigao na obalu i taj događaj se uzima kao trenutak dolaska prvih stanovnika na Island.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Strukture u objektima čiji su ostaci nađeni su takve da je u njima bilo više prostorija što ukazuje na to da je u njima živjelo više obitelji istovremeno.

Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, nađene su i srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje i maleni fragmenti zlata.

Stručnjaci tvrde da su ti predmeti vjerojatno nabavljeni trgovinom i da je roba s istoka dolazila u zamjenu za kitovo ili morževo meso.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Možda će vas zanimati

Arheolozi su otkrili ostatke devet neandertalaca u špilji nedaleko od Rima, priopćilo je u subotu talijansko Ministarstvo kulture. U priopćenju se navodi da osam...

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Sarkofazi su pronađeni tijekom proteklih tjedana južno od Kaira, u prostranom groblju Saqqara.

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina.

Advertisement