Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stöðvarfjörður.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stöðvarfjörður, a jedan je izgrađen ranije nego što to stoji u sadašnjim zapisima o tome, kad su na ove prostore došli prvi Vikinzi, piše Daily Mail.

Starija građevina, koja datira oko 800. godine nove ere, dugačka je nepunih 100 metara, a rani doseljenici su je koristili kao sezonski lovački kamp. Uz drvenu konstrukciju bili su prisutni i brojni ukrasni artefakti, uključujući rimske i bliskoistočne kovanice, perlice, prstenje i sitne zlatne predmete.

Za ovo otkriće zaslužni su Bjarni F. Einarsson i tim koji na tom području radi od 2015. godine.

Tim je otkrio i ostatke objekta koji datiraju iz razdoblja između 860. i 870. godine, što sad omogućuje uvid u način na koji su Vikinzi osnovali seosko naselje. Nakon dubljeg kopanja u zemlju, Einarsson i njegova grupa otkrili su još jedan objekt koji je izgrađen 800. godine.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Zapisi govore o glavnom vikingu Ingolfuru Arnarsonu koji je otputovao iz Norveške zajedno sa prijateljima i farmerima u potrazi za zemljom koja je netaknuta od ljudi.

Legenda kaže da je primijetio zemlju, koja je sada Island, daleko u daljini te pitao bogove da mu pokažu mjesto koje treba naseliti. Prema legendi, brod je 874. godine stigao na obalu i taj događaj se uzima kao trenutak dolaska prvih stanovnika na Island.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Strukture u objektima čiji su ostaci nađeni su takve da je u njima bilo više prostorija što ukazuje na to da je u njima živjelo više obitelji istovremeno.

Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, nađene su i srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje i maleni fragmenti zlata.

Stručnjaci tvrde da su ti predmeti vjerojatno nabavljeni trgovinom i da je roba s istoka dolazila u zamjenu za kitovo ili morževo meso.

Foto: Bjarni F. Einarsson

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Arheologija i paleontologija

Sarkofazi su pronađeni tijekom proteklih tjedana južno od Kaira, u prostranom groblju Saqqara.

Arheologija i paleontologija

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina.

Arheologija i paleontologija

Stručnjaci vjeruju da su ovih dvadesetak otvora predstavljali granicu koja je ljude vodila u sveto područje.

Oglašavanje