Connect with us

Znanost

Foto: Michael Scott/Caters News

Arheologija i paleontologija

Pronađeno podzemno sklonište templara, izgleda doista spektakularno


Templari su bili katolički viteški red prije 1000 godina. Sa svojim crvenim križevima na bijelim plaštevima postali su ozloglašeni zbog bogatstva, moći i ratničkih sposobnosti tijekom križarskih pohoda.

Do dana današnjeg ostali su fascinantni za književnike, povjesničare i scenariste. Svako novo otkriće izazove veliku pozornost svih onih koji imaju i malo zanimanja za povijest.

Prije nekoliko godina otkrivena je umjetna pećina ispod obradivih površina u engleskom Shropshireu. Jedini prolaz u skrivenu pećinu bio je kroz zečju rupu. Istraživanjem je utvrđeno da su pećinu koristili templari.

Fotograf Michael Scott iz Birminghama nedavno je odlučio posjetiti tajanstvenu pećinu s ciljem da kamerom dokumentira svu njenu slavu. Slobodno možemo kazati da ovo nalazište ima povijesnu vrijednost. Na videu se može vidjeti kako izgleda šetnja pećinom.

Stanje pećine je začuđujuće dobro s obzirom na to da je stara 700 godina. Najvjerojatnije je služila kao mjesto za skrivanje, molitvu i intrige daleko od znatiželjnih očiju.

Oblik ovog podzemnog skloništa je specifičan s obzirom na kružne brodove. Pretpostavlja se sa su templari htjeli da arhitektura podsjeća na onu crkve Svete grobnice u Jeruzalemu koja je navodno mjesto Isusova vječnog počinka.

2012. godine pećina je bila zatvorena za javnost zbog grafita koji su se pojavili, ali i zbog toga što je mnogima počela služiti kao odlagalište smeća. Istraživanje je sad moguće jedino s određenim dozvolama.

Pretpostavlja se da je ovo samo jedna od mnogih za sada neotkrivenih templarskih lokacija širom svijeta. Utvrde i artefakti se mogu naći širom Europe i Bliskog istoka, posebice u Svetoj zemlji.

Nakon što su kršćanske snage bile izbačene izvan ovih posvećenih prostora, potpora redu počela je slabjeti. S vremenom kad je Francuskom zavladao Filip IV, kraljevska je obitelj već bila zadužena kod templara.

Ubrzo se javnost okrenula protiv njih, a kralj je naredio uhićenje i mučenje članova reda 1307. godine. Lažna je svjedočanstva predočio papi Klementu V. kao dokaz njihove izdaje. Red je bio raspušten 1312 i od onda postaju legendom.


6 komentara

6 Comments

 1. Valent Murlin

  ožujak 12, 2017 kod 7:34 pm

  Tomislav

 2. Dejan Petrović

  ožujak 12, 2017 kod 7:38 pm

  Levo El Guzzi

 3. Marko7

  ožujak 12, 2017 kod 8:42 pm

  Meni nije jasno zbog čega su zaklučili da su je napravili templari ???? U blizini mene tj moje kuće je jedna rupa koja izgleda impresivno, slutim da su je napravili hmm Adam i Evo kada su išli po jabuke. Sad bi ja mogao naplačivati ulaznice jer ipak nema to nitko drugi to sto ja imam

 4. Hujdur Kenan

  ožujak 12, 2017 kod 7:44 pm

  Kerim Hujdur

 5. Stipe Jerončić

  ožujak 12, 2017 kod 8:13 pm

  Pere Vitez Eranović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh