Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađeno podzemno sklonište templara, izgleda doista spektakularno

Templari su bili katolički viteški red prije 1000 godina. Sa svojim crvenim križevima na bijelim plaštevima postali su ozloglašeni zbog bogatstva, moći i ratničkih sposobnosti tijekom križarskih pohoda.

Do dana današnjeg ostali su fascinantni za književnike, povjesničare i scenariste. Svako novo otkriće izazove veliku pozornost svih onih koji imaju i malo zanimanja za povijest.

Prije nekoliko godina otkrivena je umjetna pećina ispod obradivih površina u engleskom Shropshireu. Jedini prolaz u skrivenu pećinu bio je kroz zečju rupu. Istraživanjem je utvrđeno da su pećinu koristili templari.

Fotograf Michael Scott iz Birminghama nedavno je odlučio posjetiti tajanstvenu pećinu s ciljem da kamerom dokumentira svu njenu slavu. Slobodno možemo kazati da ovo nalazište ima povijesnu vrijednost. Na videu se može vidjeti kako izgleda šetnja pećinom.

Stanje pećine je začuđujuće dobro s obzirom na to da je stara 700 godina. Najvjerojatnije je služila kao mjesto za skrivanje, molitvu i intrige daleko od znatiželjnih očiju.

Oblik ovog podzemnog skloništa je specifičan s obzirom na kružne brodove. Pretpostavlja se sa su templari htjeli da arhitektura podsjeća na onu crkve Svete grobnice u Jeruzalemu koja je navodno mjesto Isusova vječnog počinka.

2012. godine pećina je bila zatvorena za javnost zbog grafita koji su se pojavili, ali i zbog toga što je mnogima počela služiti kao odlagalište smeća. Istraživanje je sad moguće jedino s određenim dozvolama.

Pretpostavlja se da je ovo samo jedna od mnogih za sada neotkrivenih templarskih lokacija širom svijeta. Utvrde i artefakti se mogu naći širom Europe i Bliskog istoka, posebice u Svetoj zemlji.

Nakon što su kršćanske snage bile izbačene izvan ovih posvećenih prostora, potpora redu počela je slabjeti. S vremenom kad je Francuskom zavladao Filip IV, kraljevska je obitelj već bila zadužena kod templara.

Ubrzo se javnost okrenula protiv njih, a kralj je naredio uhićenje i mučenje članova reda 1307. godine. Lažna je svjedočanstva predočio papi Klementu V. kao dokaz njihove izdaje. Red je bio raspušten 1312 i od onda postaju legendom.

6 komentara

6 Comments

 1. Valent Murlin

  12 ožujka, 2017 u 7:34 pm

  Tomislav

 2. Dejan Petrović

  12 ožujka, 2017 u 7:38 pm

  Levo El Guzzi

 3. Marko7

  12 ožujka, 2017 u 8:42 pm

  Meni nije jasno zbog čega su zaklučili da su je napravili templari ???? U blizini mene tj moje kuće je jedna rupa koja izgleda impresivno, slutim da su je napravili hmm Adam i Evo kada su išli po jabuke. Sad bi ja mogao naplačivati ulaznice jer ipak nema to nitko drugi to sto ja imam

 4. Hujdur Kenan

  12 ožujka, 2017 u 7:44 pm

  Kerim Hujdur

 5. Stipe Jerončić

  12 ožujka, 2017 u 8:13 pm

  Pere Vitez Eranović

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Smještena zapadno od Qumrana na okupiranoj Zapadnoj obali, pećina ne sadrži rukopise nego brojne dokaze o njihovu nekadašnjem prisustvu, posebice komade keramičkih posuda u...

Geografija i geologija

Ako bismo sastavljali top listu najimpresivnijih speleoloških objekata u svijetu, Fingalova pećina zasigurno bi se našla među prvih deset. Navedena se nalazi na nenaseljenom...

Planete i mjeseci

NASA-in satelit LRO u orbiti oko Mjeseca uočio je ogromnu rupu na mjesecu, a znanstvenici procjenjuju kako je duboka preko stotinu metara. LRO nije...

Oglašavanje