Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Protein koji uspostavlja stanje za razmjenu DNA koda u jajne stanice i spermija

Tim vođen znanstvenikom s University of Pittsburgh School of Medicine otkrio je regulatorni protein koji utječe na to gdje dolazi do razmjene genetičkog materijala između majčinih i očevih kromosoma tijekom procesa stvaranja jajne stanice i spermija.

Otkriće, koje je osvijetlilo sami korijen kromosomskih grešaka i raznolikosti gena, izaći će sutrašnjem izdanju časopisa Nature. Većina stanica ima 46 kromosoma, od čega polovina dolazi od svakog roditelja. Dok jajne stanice i spermiji, spolne stanice, imaju upola manje pa tako kada se spoje da formiraju embrio, točan broj kromosoma ostaje očuvan, objasnila je glavna autorica Judith Yanowitz, dr.sc., profesorica asistentica porodiljstva, ginekologije i znanosti o reproduktivnosti na Pitt School of Medicine te članica Magee-Womens Research Institute i bivša stručna suradnica na Carnegie Institution of Washington, Baltimore.

“Kada se spolne stanice formiraju, DNA segmenti se razmjene ili rekombiniraju između majčinih i očevih kromosoma, što dovodi do veće raznolikosti u stanicama kćerima”, rekla je znanstvenica. Crossing-over je esencijalan za pravilno premještanje ili segregaciju kromosoma u spolne stanice. Greška u pravilnoj razmjeni DNA može dovesti do potomstva s krivim brojem kromosoma i u ljudi, greške u tom procesu su glavni uzrok neplodnosti, ističe dr. Yanowitz. Unatoč važnosti toga procesa za razvoj, malo se zna o faktorima koji utječu na to gdje će se pojaviti crossing-overi i kako se oni reguliraju. U genomu malenog oblića C.elegans kojeg su istraživači proučavali, rekombinacija gena se tipično pojavljuje prema krajevima kromosoma, koji sadrže manje gena.

Ali “krajolik crossing-overa”, kako ga dr.Yanowitz zove, promijenio se na dva načina u oblića koji su imali mutaciju u proteinu imena X ne-disjunkcijski faktor (xnd-1): crossing-overi su se tako pojavili u središnjim područjima kromosoma, bogatim genima; a crossing-overi na X-kromosomu se često i nisu javljali. “Ovo je prvi gen u bilo kojem sustavu koji je posebno potreban za segregaciju jednog kromosoma,” rekla je znanstvenica i dodala “Činjenica da je to X kromosom je zanimljiva zato što spolni kromosomi imaju jedinstvenu ulogu i u spolnim linijama i u općenitom razvoju.”.

Ova opažanja vodila su istraživače da pretpostave da xnd-1 utječe na način na koji se kromosomi pakiraju u jezgru stanice kao DNA kompleks proteina poznat kao kromatin. Oni su ranije pokazali da xnd-1 mijenja sastavni dio kromatina koji je očuvan tijekom evolucije vrsta te da je pakiranje direktno odgovorno za učinke formiranja crossing-overa.

Izvor: University of Pittsburgh Schools of the Health Sciences

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanstvenici su uspjeli identificirati dvije vrste stanica koje su zaslužne za organiziranje sjećanja na temelju toga kada su se dogodila. Ovo saznanje poboljšava naše...

Tehnologija

Postoji ograničenje onoga što možete naučiti o stanicama iz 2D slika, a stvaranje 3D je vremenski zahtjevniji proces i samim time revolucionaran. Sada su...

Biotehnologija

Istraživači s Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije znanosti (RAN) stvorili su jedinstvenu vrstu tkanine za previjanje rane, koju su nazvali “umjetna...

Zdravlje i Medicina

Metoda je daleko od toga da u skorije vrijeme bude testirana na ljudima

Oglašavanje