Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Provode li se na ženama nepotrebni ginekološki pregledi?

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni.

Foto: Pixabay

Pregledi zdjelice i pregledi vrata maternice više se ne preporučuju za većinu žena mlađih od 21 godine. Usprkos preporukama, smatra se da milijuni žena i dalje prolaze takve preglede. Takve pretrage kod mladih žena mogu dovesti do lažno pozitivnih testova, nepotrebnog liječenja i razvoja tjeskobe.

Sveučilište San Francisco je utvrdilo da je prošle godine u SAD-u provedeno više od 2,6 milijuna Papa testova na ženama starima između 15 i 20 godina. Većina testova se smatra nepotrebnima te troškovi tih pregleda iznose 123 milijuna dolara.

“Roditelji adolescenata trebaju biti svjesni da se probir raka vrata maternice ne preporučuje rutinski u ovoj dobnoj skupini.” – navodi autor istraživanja. Uz to dodaje da su upravo mediji ti koji su skrenuli pozornost na neprikladne ginekološke preglede kod adolescenata.

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni. Pregledi zdjelice smatrani su medicinski indiciranima ako su provedeni tijekom trudnoće ili kod liječenja spolno prenosive bolesti.

Rezultati ukazuju na to da se čak 54,4% pregleda smatra nepotrebnim, što predstavlja 1,4 milijuna žena. U analizi podataka je utvrđeno i to da je od svih urađenih Papa testova, njih čak 20% otpada na adolescente.

Utvrđeno je i to da su žene koje su pregledane za spolne bolesti, imale veću vjerojatnost biti izložene nepotrebnim testovima. Osim žena koje su imale preglede za otkrivanje spolnih bolesti, i žene koje su koristile kontracepciju su bile podložnije obavljanju pregleda zdjelice i izvođenju Papa testova iako nije bilo nikakvih indikacija za to.

“Ovo istraživanje sugerira da pružatelji zdravstvenih usluga i mlade žene moraju jasno i često komunicirati o najpogodnijem vremenu za ovakve testove.” – navodi prvi autor istraživanja.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Zdravlje i Medicina

Komplikacije tijekom trudnoće, povezuju se sa povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti kasnije u životu majke. Komplikacije uključuju spontani pobačaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i prijevremeni...