Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Prva europska raketa za višekratnu upotrebu mogla bi biti lansirana do kraja godine

Foto: PLD Space

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora.

Novo postignuće kulminacija je 11 godina napornog rada i utire put tvrtki PLS Space da lansira svoju raketu za višekratnu upotrebu (Miura 1) prije kraja ove godine. U tweetu, iz tvrtke PLS Space najavili su da je “Miura 1 sada spremna za let”, prenosi Interesting Engineering.

https://twitter.com/PLD_Space/status/1570396037931741185

Test je proveden u zračnoj luci Teruel, a plan je lansirati Miura raketu iz lansirnog pogona Arenosillo na jugu Španjolske, koji je dobio nadimak “španjolski Cape Canaveral”. Testiranje misije je trajalo 110 sekundi, a testirali su se svi podsustavi rakete Miura 1 kako bi se osiguralo da bude spremna za lansiranje da kraja godine.

Prva europska raketa za višekratnu upotrebu

Europske raketne tvrtke očito još zaostaju za tvrtkama poput SpaceX, koja je uspješno uvela raketnu tehnologiju za višekratnu upotrebu i nedavno lansirala Falcon 9 po, rekordni, četrnaesti put.

Španjolsku tvrtku PLD Space osnovali su 2011. godine Raúl Torres i Raúl Verdú, s ciljem ubrzavanja inovacija na europskom kontinentu. 11 godina kasnije, tvrtka je na pragu svog prvog orbitalnog lansiranja jer je Miura 1 sada dobila zeleno svjetlo za lansiranje.

Do danas, tvrtka je prikupila više od 50 milijuna eura sredstava, a mali dio toga dolazi čak i od Europske svemirske agencije.

Miura 1 postat će prva španjolska raketa koja će poletjeti u svemir, ali također i prva europska raketa za višekratnu upotrebu, čime će se zadovoljiti sve veća potražnja za lansiranjem u nisku orbitu Zemlje, potaknuta od strane tvrtki poput SpaceX-a i Rocket Laba.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...