Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Prva europska raketa za višekratnu upotrebu mogla bi biti lansirana do kraja godine

Foto: PLD Space

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora.

Novo postignuće kulminacija je 11 godina napornog rada i utire put tvrtki PLS Space da lansira svoju raketu za višekratnu upotrebu (Miura 1) prije kraja ove godine. U tweetu, iz tvrtke PLS Space najavili su da je “Miura 1 sada spremna za let”, prenosi Interesting Engineering.

Test je proveden u zračnoj luci Teruel, a plan je lansirati Miura raketu iz lansirnog pogona Arenosillo na jugu Španjolske, koji je dobio nadimak “španjolski Cape Canaveral”. Testiranje misije je trajalo 110 sekundi, a testirali su se svi podsustavi rakete Miura 1 kako bi se osiguralo da bude spremna za lansiranje da kraja godine.

Prva europska raketa za višekratnu upotrebu

Europske raketne tvrtke očito još zaostaju za tvrtkama poput SpaceX, koja je uspješno uvela raketnu tehnologiju za višekratnu upotrebu i nedavno lansirala Falcon 9 po, rekordni, četrnaesti put.

Španjolsku tvrtku PLD Space osnovali su 2011. godine Raúl Torres i Raúl Verdú, s ciljem ubrzavanja inovacija na europskom kontinentu. 11 godina kasnije, tvrtka je na pragu svog prvog orbitalnog lansiranja jer je Miura 1 sada dobila zeleno svjetlo za lansiranje.

Do danas, tvrtka je prikupila više od 50 milijuna eura sredstava, a mali dio toga dolazi čak i od Europske svemirske agencije.

Miura 1 postat će prva španjolska raketa koja će poletjeti u svemir, ali također i prva europska raketa za višekratnu upotrebu, čime će se zadovoljiti sve veća potražnja za lansiranjem u nisku orbitu Zemlje, potaknuta od strane tvrtki poput SpaceX-a i Rocket Laba.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Biologija

Davne 1923. se olovo dodalo u benzin kako bi se bolje održavao motor. No, izgleda da je to olovo naštetilo mozgu ljudi. Novo istraživanje...

Tehnologija

Poduzetnik i poslovni magnat Elon Musk u objavi na Twitteru napisao je da smatra kako bi Europa trebala ponovno pokrenuti svoje neaktivne nuklearne elektrane te...

Astrofizika

Da bi poslali raketu u svemir, potrebna je ogromna količina goriva. Zapravo, prije lansiranja, 90% same težine rakete sačinjava upravo gorivo. Ovo ograničenje moglo...

Oglašavanje