Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Prvi let nove kineske rakete Long March 8

Očekuje se da će buduće inačice rakete moći uzlijetati i slijetati vertikalno.

Foto: Screenshot YouTube / SciNews

Nova kineska raketa nosač Long March 8 izvela je danas svoj prvi let prema dugoročnom planu razvoja raketa koje se mogu koristiti ponovno kako bi se smanjili troškovi i ubrzala lansiranja za komercijalne klijente.

Raketa je lansirana u 12:37 po lokalnom vremenu s južnog kineskog otoka Hainan, prenijeli su državni mediji, a prenosi Reuters.

Kina planira u budućnosti razviti rakete Long March koje će se moći ponovno koristiti, slične raketi Falcon koju proizvodi američka privatna tvrtka SpaceX.

Kineski državni mediji nisu naveli hoće li se primjerak koji su danas lansirali moći ponovno koristiti. Očekuje se da će buduće inačice rakete moći uzlijetati i slijetati vertikalno, što znači da će se moći upotrebljavati više od jednog puta.

Kina bi takvu raketu trebala razviti oko 2025. godine, priopćila je u studenom kineska Korporacija za aerosvemirsku znanost i tehnologiju.

Nešto ranije ovog mjeseca, Kina je donijela ne Zemlju prve uzorke stijena s Mjeseca od 1976. godine, a lansirala je i svoju prvu samostalnu misiju na Crveni planet.

Otprilike 2022. godine, Kina planira dovršiti gradnju nastanjive orbitalne stanice sastavljene od više modula, a do 2045. imaju u planu uspostaviti program s tisućama letova godišnje, kojima će u svemir podizati desetine tona tereta i putnike.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.

Tehnologija

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini.

Svemir

To je prvi uspješan let nakon neuspješnog lansiranja 4. srpnja kad je Rocket Lab izgubio sedam satelita od kojih je jedan bio Canonov.