Connect with us

Znanost

Credit: SpaceX

Inženjerstvo

Prvi put u povijesti vertikalno prizemljena raketa prethodno lansirana u svemir

Raketa Falcon 9, u vlasništvu privatne kompanije SpaceX, uspješno se vertikalno spustila na predviđeno sletno mjesto u Cape Canaveralu, nakon što je sinoć isporučila jedanaest satelita u svemir.

Ovo je prvi puta u povijesti da se lansirni aparat na takav način spusti nazad na Zemlju nakon orbitalne misije; sva dosadašnja lansiranja rezultirala su odbacivanjem rakete i njenim sagorijevanjem u atmosferi, odnosno rušenjem u ocean. Sudeći po ovome uspjehu, u budućnosti će rakete postati višekratno iskoristive, što će drastično smanjiti cijenu lansiranja u svemir.

Andy Weir, poznati SF pisac, na svom je Facebook profilu slikovito objasnio na koji način funkcionira svemirska industrija: Zamislite, kaže Weir, da letite zrakoplovom od Londona do do New Yorka. Po dolasku na odredište, zrakoplov kojim ste pristigli bacate u otpad, a za povratak kući naručite izgradnju novoga. Možete li zamisliti koliko bi u tom slučaju koštala zrakoplovna karta?

Sinoćnjim povijesnim uspjehom Falcona 9 napravljen je golem iskorak u daljnjem osvajanju svemira, koje će biti uvelike olakšano korištenjem višekratno iskoristivih lansirnih strojeva. Spomenuta raketa, ističe vlasnik kompanije SpaceX Elon Musk, košta 16 milijuna dolara, dok potrebno gorivo tek 200.000. Izbacivanjem proizvodne cijene rakete iz jednadžbe, drastično će se smanjiti troškovi putovanja u svemir.

SpaceX je već u dva navrata pokušao vertikalno prizemljiti raketu, no oba su pokušaja bila neuspješna. Zato je prije nekoliko tjedana uspjela kompanija Blue Origin sa svojom raketom New Shepard, koja se prilikom probnog leta također vertikalno spustila na tlo. Ove dvije rakete nisu usporedive – Falcon 9 može dostaviti teret u orbitu, dok New Shepard ne može – no nismo se zato sjetili eksperimentalnog leta New Sheparda. Razlog zašto ga spominjemo jest činjenica kako ova tehnologija neće biti isključivo vlasništvo SpaceX-a, nego postoje i druge privatne kompanije koje razvijaju istu tehnologiju i teže istim ciljevima kao i Elon Musk. A gdje je konkurencija, tu je također niža cijena i veća kvaliteta.

Izvor: The Atlantic

Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I.

18 komentara

18 Comments

 1. Lorenzo Valčić

  prosinac 22, 2015 kod 1:56 pm

  Samo solde trosite

  • Kruno Negulić

   prosinac 22, 2015 kod 1:58 pm

   Zapravo,poanta je ušteda novaca.Pročitaj članak 🙂 Obrazuj se 🙂

  • Lorenzo Valčić

   prosinac 22, 2015 kod 1:59 pm

   Obradujem se

  • Dario Knezevic

   prosinac 22, 2015 kod 3:06 pm

   Obrezuj se,,!!

  • Ana Ferenčak

   prosinac 22, 2015 kod 3:53 pm

   Kruno Negulić Uštedit će oni koji imaju za put,a robovi će dalje raditi za minimalac da bi oni mogli u obilazak svemira.Mi nečemo moći ni iz jednog grada u drugi osim pješice.Eto plana za mase.Ili misliš da je to zavjera?

  • Ivan Car

   prosinac 22, 2015 kod 7:21 pm

   Ana Ferenčak Nikad nisam bio bezobrazan prema starijima, pa necu ni sada. Al kad bi bio bezobrazan rekao bi vam da ne laprdate gluposti….

 2. Ivan Haboić

  prosinac 22, 2015 kod 1:58 pm

  Sad kad počnu teorije zavjera…

 3. Filip Mladenović

  prosinac 22, 2015 kod 2:38 pm

 4. Ana Ferenčak

  prosinac 22, 2015 kod 3:47 pm

  Evo pilika za bogatune da troše novac za još nešto što samo njima koristi i da još manje dijele s robovima koji rade umjesto njih i sve im oni zarađuju ali nemaju ni za jelo,a kamoli za neki život.Tko će bogatunima kontrolirati financije?

  • Miroslav Bartulovic

   prosinac 22, 2015 kod 4:13 pm

   [sarcasm mode on]Ma ja mislim da bi bilo najbolje da se vratimo u pećine, jelda Ana…. :roll:[sarcsm mode off]

  • Goran Paluh

   prosinac 22, 2015 kod 4:22 pm

   Imam osjećaj da svijet gledate samo iz svoje perspektive! Nije to problem, teško je vidjet stvari iz drugih gledišta. Recite mi ak želite, dali bi vi htjeli da vaša djeca i unuci imaju lijep život, novaca taman više nego im je dovoljno, da ako žele, mogu otići dva puta u godini na godišnji.. možda čak i u svemir jednom u životu da vide gdje žive, kaj im je u okruženju, da prošire vidike.. jel bi htjeli to? imam osjećaj da vi ne razumijete koliko se zapravo malo novaca troši za istraživanje svemira u usporedbi sa dobrima koje su nam takva istraživanja donijela.. a probajte usporediti koliko se novaca daje za vojna istraživanja i recite mi onda koje se više isplati. veliko štivo ali ako želite možete naučiti o istraživanju svemira, pa možda promijenite mišljenje, a možda i ne..probajte(na engleskom je) http://globaledge.msu.edu/blog/post/16832/international-implications-of-space-exploration !A za usporedbu potrošnje novaca u vojne svrhe i svemirske,, upotrijebite gugl..

  • Marijan Marić

   prosinac 22, 2015 kod 4:54 pm

   Gospođo molim Vas nemojte se zamarat ovim idiotima koji zele promijeniti svijet. Osjećam da potencijal koji se krije u Vama moze dosegnuti svu svoju puninu ako se pravilno usmjeri.Nakon visesatnog pretrazivanja po internetu sam naisao na nesto u cemu bi mogli biti cak i nadprosjecno dobri ako odvojite 30-40 minuta dnevno.
   Nadam se da Vas nece obeshrabriti kad vidite sta sve morate proci kako bi ste ispunili očekivanja onih koji polažu nade u Vas – http://www.kuharicareceptisavjeti.com
   Samo jako!!
   Svijet je uz Vas!

  • Ivan Car

   prosinac 22, 2015 kod 7:15 pm

   Ana, najjaci trol godine. Zaposlenici spacex-a i njihovi kooperanti uistinu nemaju kaj jesti, a Elon Musk zivi kao bubreg u loju, momak nista ne radi po cijele dane…spava 12h i ispija kavicu na trgu, a navecer pivicu s ekipom svaki dan.

  • Silvio Vragovic

   prosinac 23, 2015 kod 3:22 am

   Space.x utopija
   Jebo ih taj svemir…nek se na zemlji sredi uzavrela situacija a uni naijajo neka v zrok
   Kaj got…samo se k určiju

 5. Selver Burekovic

  prosinac 22, 2015 kod 4:53 pm

  Bravo..

 6. Bambo Laja

  prosinac 22, 2015 kod 5:46 pm

  Ovaj video je pusten unatrag. Laž.

 7. Darkoisimus Dark

  prosinac 22, 2015 kod 6:38 pm

  kako da ne

 8. Libertas Nova

  prosinac 22, 2015 kod 6:40 pm

  odlično….napredujemo…valjda….

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh