Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay/Izvor: IB Times

Robotika

Prvi robot-zubar ordinira u Kini i upravo je uspješno ugradio zubni implantat jednoj pacijentici


Jedna žena upravo je bila podvrgnuta prvoj u potpunosti automatiziranom postupku dentalnog implantiranja na svijetu. Kineski robot implantirao je umjetni zub u njena usta bez ljudske asistencije, piše u izvještaju u novinama South China Morning Post.

Robot, koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Beihang u Pekingu i Stomatološke bolnice pri Četvrtom vojnom medicinskom sveučilištu, orijentiran je u skladu s položajem glave i usta pacijentice te mu je upućen niz naputaka – pokreti, kutevi i dubina potrebni za ispravno umetanje – prije operacije.

Zatim, nakon nužnih testova i analiza, znanstvenici su proslijedili s operacijom. Stroju je bilo potrebno oko sat vremena da ugradi 3D printani zub, čitavo vrijeme se prilagođavajući u skladu s pokretima pacijentice.

Stručnjaci, koji su svjedočili operaciji, tvrde da su implanti ugrađeni unutar margine pogreške od 0,2-0,3 milimetara – što je u skladu sa standardima preciznosti nužnima za ovakve operacije.

No, ključna stvar se krije u sljedećem – čitav postupak obavljen je bez ikakve intervencije ili pomoći medicinskog osoblja koje je nadgledalo operaciju. Doktor Zhao Yimin, zaposlenik bolnice, rekao je za novine da robot kombinira stručnost zubara s tehnologijom kako bi izbjegao greške koje nastaju zbog ljudskog faktora.

Roboti su bili učinkoviti u operativnoj asistenciji zubarima. Ranije u ožujku, FDA je odobrila Yomija, robotski sustav koji je dizajniran za asistenciju u postupcima dentalnog implantiranja. Ali robot koji može samostalno izvoditi ove operacije, i to s visokom preciznosti, mogao bi odvesti stvari na potpuno novu razinu, posebice u zemlji kao što je Kina gdje je teško pronaći kvalificirane zubare.

Od populacije od nekih 400 milijuna kojima su potrebni zubni implanti, samo jedan milijun godišnje ih to uspije obaviti. Nekvalificirani zubari, s druge strane, redovno stvaraju daljnje komplikacije za pacijente.

Ideja robota zubara očito je obećavajuća, ali bi mogla i podići pitanja oko sigurnosti ljudi koji prolaze operacije. Studija iz 2015. godine iznijela je podatak da se 144 smrti pacijenata dogodilo zbog korištenja strojeva – broj koji bi se potencijalno mogao i povećati ako stvari pođu krivo.

4 komentara

4 Comments

 1. Mile Miletić

  listopad 3, 2017 kod 7:52 pm

  Hehe,neka hvala,nešto nemam poverenja!Em zubar,em robot em Kineski…..

 2. Antonija Bukovac

  listopad 3, 2017 kod 8:50 pm

  Eehh još malo pa mi neće trbati više 🙂 gebist u čašu 🙂 🙂 🙂

 3. Jadranka Margan

  listopad 3, 2017 kod 10:09 pm

  Kada ga uhvati virus, ima li brzih protu cjepiva ili on cjepa što stigne:)

 4. Zenaida Lisinovic

  listopad 4, 2017 kod 2:49 pm

  Mia Von Klinkerhöffen

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh