Connect with us

Znanost

Psi – spas od srčanih i moždanih udara

Biljke i životinje

Psi – spas od srčanih i moždanih udara

Istraživanje je provedeno na temelju kliničke studije, odvojene opširne analize postojećih podataka i ranijih studija, te je potvrdilo prednost psećeg društva za ljudsko zdravlje.

Psi su povezani s 33 posto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 posto od moždanog udara, u usporedbi s onima koji nemaju psa.

Glenn Levine iz AHA-e kazao je kako studije pružaju „dobre, kvalitetne podatke”.

‘Iako te studije ne mogu ‘dokazati’ da posvajanje ili imanje psa izravno vodi do manjeg mortaliteta, ovi opsežni zaključci zasigurno to barem sugeriraju’, dodao je.

Vlasnici pasa češće redovito hodaju i imaju niži krvni tlak, ističe Caroline Kramer, profesorica medicine sa sveučilišta u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera imena Romeo.

‘Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuvjetnom ljubavlju’.

No istraživači upozoravaju kako se ne smije ‘propisivati’ kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.

‘Pse smiju uzimati samo oni koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja pružiti im dobar život’, upozorava profesorica Tove Fall sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

No Fall dodaje kako znamo da ‘socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti’, a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh