Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Psi – spas od srčanih i moždanih udara

Istraživanje je provedeno na temelju kliničke studije, odvojene opširne analize postojećih podataka i ranijih studija, te je potvrdilo prednost psećeg društva za ljudsko zdravlje.

Psi su povezani s 33 posto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 posto od moždanog udara, u usporedbi s onima koji nemaju psa.

Glenn Levine iz AHA-e kazao je kako studije pružaju „dobre, kvalitetne podatke”.

‘Iako te studije ne mogu ‘dokazati’ da posvajanje ili imanje psa izravno vodi do manjeg mortaliteta, ovi opsežni zaključci zasigurno to barem sugeriraju’, dodao je.

Vlasnici pasa češće redovito hodaju i imaju niži krvni tlak, ističe Caroline Kramer, profesorica medicine sa sveučilišta u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera imena Romeo.

‘Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuvjetnom ljubavlju’.

No istraživači upozoravaju kako se ne smije ‘propisivati’ kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.

‘Pse smiju uzimati samo oni koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja pružiti im dobar život’, upozorava profesorica Tove Fall sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

No Fall dodaje kako znamo da ‘socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti’, a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

AR naočale za pse su proizvod tvrtke Command Sight, a kreirane su kako bi psi primali naredbe s udaljenosti.

Biljke i životinje

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tijekom nekoliko tisuća godina suživota s...

Biljke i životinje

Jako popularni psi, ali...

Biljke i životinje

Psi obožavaju igru, trče za bačenim štapovima i vole interakcije s vlasnicima no danas se natječu s društvenim medijima jer se njihovi vlasnici posvete...

Oglašavanje