Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Psi znaju kad im lažete

Igra „nevidljivom lopticom” nije zabavna kao što ste mislili.

Svi znamo da psi mogu osjetiti naše emocije, sreću, tugu ili bijes, no sad je ustanovljeno da mogu prepoznati kad lažemo i prestat će slijediti upute nekog kog smatraju nepovjerljivim.

Znanstvenici pod vodstvom Akiko Takaoka sa Sveučilišta Kyoto u Japanu to su shvatili koristeći stari trik, pokaži i donesi – čovjek pokaže na lokaciju nečega, poput loptice, štapa ili hrane, a pas otrči to pronaći. Htjeli su shvatiti slijede li psi samo slijepo te upute ili su prilagodili svoje ponašanje u skladu s njihovom percepcijom o povjerljivosti osobe koja im daje upute. Ako ne percipiraju te osobe kao pouzdane, koliko će im trebati da ne vjeruju i ne slušaju ljude koje pokazuju u krivom smjeru?

Tim je u radu s 34 psa prošao tri kruga „pokazivanja”. Prvi krug uključivao je pokazivanje psima gdje su im u kontejneru skrivene poslastice i igračke. U drugom krugu, nakon što se pokazalo što se nalazi u kontejneru, opet su pokazali na kontejner, no ovaj put to je bio trik – kontejner je bio prazan. U trećem krugu tim je ponovno pokazao na kontejner, koji je ponovno bio ispunjen poslasticama i igračkama.

Čini se da su i psi slijedili staro pravilo: „Prevari me jednom, tvoja sramota; prevari me drugi put, moja sramota”, jer su do trećeg kruga mnogi psi prestali vjerovati pokazivanju volontera.

Drugi pokus proveden je na potpuno isti način, samo su promijenili volontere. Psi su sretni ponovno započeli proces i bili su spremni potpuno vjerovati svom novom prijatelju. „To nam govori da psi mogu koristiti svoje iskustvo kako bi procijenili tko je pouzdan. Nakon tih drugih krugova, novi volonteri zamijenili su stare. Psi su i tu novu osobu slijedili sa zanimanjem”, kaže Takaoka.

Znanstvenici su istraživanje objavili u časopisu Animal Cognition i objašnjavaju da su psi obezvrijedili pouzdanost čovjeka kad su iskusili njihovu laž. „Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo mislili. Ovakva socijalna inteligencija selektivno se razvila tijekom njihove duge povijesti života uz ljude”, izjavio je Takaoka.

Pokus je potvrdio ono što već znamo o psima – vole rutinu, no vole i nove stvari. U prvom krugu naučili su kako ide nova aktivnost: čovjek pokaže, ja nanjušim nešto odlično. No, u drugom su se krugu pravila promijenila, što je izazvalo stres kod pasa. U trećem krugu, kad je čovjek koji krši pravila bio zamijenjen drugim čovjekom, psi su bili sretni što su mogli vjerovati novom čovjeku jer vole isprobavati nove stvari.

„Psi su vrlo osjetljivi na ljudsko ponašanje, no imaju manje predrasuda. Žive u sadašnjosti, ne reflektiraju se na prošlost na apstraktan način, ne planiraju budućnost i sigurno ne pristupaju situaciji dubokim promišljanjem o njoj”, kaže Bradshaw, član tima.

Ovo vam daje nešto materijala za razmišljanje ako se mislite igrati „nevidljive loptice” sa svojim psom. Funkcionirat će nekoliko puta i bit će urnebesno smiješno jer vam vaš pas vjeruje mnogo više nego što su psi u pokusu vjerovali strancima koje su upoznali, no koliko će dugo njegovo povjerenje trajati?

Ovo objašnjava i zašto su psi nesigurni u vezi mađioničara:

Izvor: ScienceAlert

10 komentara

10 Comments

 1. Andrea Andii Knock Out

  10 listopada, 2015 u 1:41 pm

  Lol nino

 2. Mladen Horvat

  10 listopada, 2015 u 2:05 pm

  Znam ja i kad oni mene lažu

 3. Ezy Fres

  10 listopada, 2015 u 2:47 pm

  Teškog li istraživanja, to sam i sam shvatio već.

 4. Dejan Nedeljkovic

  10 listopada, 2015 u 3:27 pm

  Ne znaju, ja mog Pecu lažem, ne zna ‘de je levo. Stevan Sergio Kokeza

 5. Krivec Momir

  10 listopada, 2015 u 3:53 pm

  to nije istina

 6. Vera Karanovic

  10 listopada, 2015 u 5:46 pm

  i kad ih ne volite

 7. Ante Šimić

  10 listopada, 2015 u 7:41 pm

  moj Bepo sigurno kuži 🙂

 8. Natasa Dunkic-Djordjevic

  11 listopada, 2015 u 9:03 am

  Dragana, pazi sta pricas Hani. Kad je grdis ona zna da je volis. 🙂

 9. Damir Kadić

  11 listopada, 2015 u 1:54 pm

  nebitno..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

AR naočale za pse su proizvod tvrtke Command Sight, a kreirane su kako bi psi primali naredbe s udaljenosti.

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Biljke i životinje

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tijekom nekoliko tisuća godina suživota s...

Biljke i životinje

Jako popularni psi, ali...

Oglašavanje