Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ptice i sisavci imaju slični moždani sklop za učenje

Foto: Pixabay

Učenje ptičjeg pjeva okviran je sustav za proučavanje općih načela učenja, no pokušaji povlačenja usporedbi između učenja u ptica i sisavaca zahtjevno je uslijed razlika u anatomiji mozga dvaju vrsta.

Nova studija istraživača sa MIT-a te Hebrew Universityja pomaže riješiti ovaj problem, identificirajući posebne klase neurona u mozgu ptica pjevica te uspoređujući ih sa njihovim srodnicima sisavcima. Studija se pobliže bavi bazalnim ganglijima, moždanim strukturama koje igraju ključnu ulogu u vještini učenja i formiranju navika a također su povezani s mnogim poremećajima, uključujući i Parkinsonovu bolest, opsesivno-kompulzivni poremećaj te ovisnost o drogama. Bazalni gangliji sisavaca sastoje se od nekoliko struktura, uključujući i strijatni korteks te globus pallidus, koji obostrano čine središnju komponentu Parkinsonove bolesti.

Mnogobrojni dokazi govore u prilog postojanju sličnog moždanog sklopa kod ptica, kod kojih ti sklopovi čine temelj učenja pjesme. U ptica, međutim, nema anatomskih podjela, a različite vrste stanica bazalnih ganglija ispremiješane su sa sitnom (cca 1mm) strukturom poznatom kao “područje X”. Jesse Goldberg i Michale Fee sa MIT-ova McGovern Institute for Brain Research pomoću pokretnog Microdrive-a odgovornog za precizno smještanje elektroda zabilježio je električnu aktivnost pojedinih neurona u mozgu mladih zeba, upravo u području X.

Na osnovu vlastitih uzoraka električne aktivnosti za vrijeme ptičjeg pjeva, istraživači su identificirali dvije različite klase neurona koji pokazuju različite uzorke aktivnosti. Vlastite zabilješke znanstvenici su usporedili s obrascima aktivnosti zabilježenima na dva poznata anatomska puta u globusu pallidusu majmuna. Premda su stope inicijalne aktivnosti bile mnogo više kod ptica (do 700 udaraca u sekundi, među najbržim neuronima), obrasci dvaju vrsta uglavnom se nisu međusobno mnogo razlikovali. Osim toga, istraživači su potvrdili da je jedan od dva razreda ptica formira iste vrste veza baš kao i njihovi srodnici, primati.

Najnovija opažanja bit će objavljena u broju časopisa Journal of Neuroscience od 26. svibnja. U zasebnoj studiji, nedavno objavljenoj u Journal of Neurophysiology, Goldberg i suradnici navode da aktivnost ostalih neurona u području X podsjeća na četiri poznate klase neurona u strijatumu sisavaca. “Naši rezultati ozbiljno potvrđuju da je, unatoč neznatnim razlikama u anatomiji istovjetan moždani sklop temelj učenja u ptica i sisavaca”, kaže Goldberg. “Ovaj sklop najvjerojatnije je evoluirao prije najmanje 300 milijuna godina, prije no što su ptice i sisavci krenuli svatko svojim putem.”

Usvajanje ptičjeg pjeva vrlo je stereotipan oblik učenja i idealan model sustava za razumijevanje općih principa uključenih u usvajanje složenih radnji. Nova otkrića pogoduju ideji da je takva vrst poduke umnogome primjenjiva u biologiji čovjeka te liječenju oboljenja poput Parkinsonove bolesti.

Izvor: Massachusetts Institute of Technology

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Stručnjaci vjeruju da se srce može oštetiti tijekom nesretnog događaja i da na to, zapravo, utječe – mozak. Švicarski znanstvenici su proučavali ljude s...

Znanost

Kemijski procesi u mozgu se mijenjaju

Oglašavanje