Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Puhanje svjećica na torti povećava bakterije za 1400%

Foto: Pixabay

Puhanje svjećica na torti je običaj koji potječe još od rituala slavljenja božice Artemide. Oni koji su uspjeli jednim izdahom ugasiti svjećice mogli su računati na njezinu zaštitu. Tada se ljudi, očito, nisu zamarali prekomjernim širenjem bakterija.

Mizofobija ili germofobija je, pak, iracionalni strah od bakterija i zaraza, a zaključci ovog istraživanja su kao idealni za razvijanje ove vrste fobije. Ipak, to je tako samo naizgled.

Jedno istraživanje je, dakle, pokazalo kako puhanje svjećica povećava broj bakterija na torti za čak 1400%. Istraživanje je objavljeno u Journal of Food Research.

Šest znanstvenika s američkog Sveučilišta u Clemsonu, Paul Dawson, Inyee Han, Danielle Lynn, Jenevieve Lackey, Johnson Baker i Rose Martinez-Dawson su otkrili koliko se otprilike bakterija proširi kad netko ugasi svjećice na torti.

Znanstvenici su došli na ideju da simuliraju klasičnu rođendansku zabavu prije brojanja bakterija na torti kako bi rezultati izgledali uvjerljivije. Zato su volonteri najprije pojeli komad pizze pa onda prionuli poslu puhanja svjećica s torte.

Otkriveno je kako bio aerosoli u ljudskom dahu mogu biti izvor od kojeg su bakterije prenesene na samu tortu. Kako bi to sve provjerili, tortu su prekrili folijom koju su onda premazali glazurom.

Foto: Pixabay

Znanstvenici su zatim uzeli uzorke glazure i testirali ih na bakterije. Otkrili su kako puhanje u svjećice uzrokuje u prosjeku 1400% više bakterija na glazuri u usporedbi s onom na kojoj se nije puhalo u svjećice.

Broj bakterija na torti je, pak, individualan. Baš kao i inače, tako i puhanjem svjećica – ne širimo svi jednaki broj bakterija.

Sa zdravstvenog gledišta ta (naizgled velika) brojka raširenih bakterija ne predstavlja opasnost.

“To nije zdravstveni problem iz moje perspektive”, rekao je član znanstvenog tima, Paul Dawson.

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Sintetička DNA možda zvuči kao nešto iz znanstvene fantastike, ali brzo postaje stvarnost. Istraživači su stvorili stanicu kvasca s genomom koji je više od...

Bakterije i virusi

Hoćete li vjerovati stručnjacima?

Biologija

Ne, razlog nije samo slina

Biljke i životinje

Već je puno puta potvrđeno antistresno djelovanje koje naši kućni ljubimci imaju na nas, kao i mnoge druge blagodati, no moramo li s našim...