Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Puhanje svjećica na torti povećava bakterije za 1400%

Puhanje svjećica na torti je običaj koji potječe još od rituala slavljenja božice Artemide. Oni koji su uspjeli jednim izdahom ugasiti svjećice mogli su računati na njezinu zaštitu. Tada se ljudi, očito, nisu zamarali prekomjernim širenjem bakterija.

Mizofobija ili germofobija je, pak, iracionalni strah od bakterija i zaraza, a zaključci ovog istraživanja su kao idealni za razvijanje ove vrste fobije. Ipak, to je tako samo naizgled.

Jedno istraživanje je, dakle, pokazalo kako puhanje svjećica povećava broj bakterija na torti za čak 1400%. Istraživanje je objavljeno u Journal of Food Research.

Šest znanstvenika s američkog Sveučilišta u Clemsonu, Paul Dawson, Inyee Han, Danielle Lynn, Jenevieve Lackey, Johnson Baker i Rose Martinez-Dawson su otkrili koliko se otprilike bakterija proširi kad netko ugasi svjećice na torti.

Znanstvenici su došli na ideju da simuliraju klasičnu rođendansku zabavu prije brojanja bakterija na torti kako bi rezultati izgledali uvjerljivije. Zato su volonteri najprije pojeli komad pizze pa onda prionuli poslu puhanja svjećica s torte.

Otkriveno je kako bio aerosoli u ljudskom dahu mogu biti izvor od kojeg su bakterije prenesene na samu tortu. Kako bi to sve provjerili, tortu su prekrili folijom koju su onda premazali glazurom.

Znanstvenici su zatim uzeli uzorke glazure i testirali ih na bakterije. Otkrili su kako puhanje u svjećice uzrokuje u prosjeku 1400% više bakterija na glazuri u usporedbi s onom na kojoj se nije puhalo u svjećice.

Broj bakterija na torti je, pak, individualan. Baš kao i inače, tako i puhanjem svjećica – ne širimo svi jednaki broj bakterija.

Sa zdravstvenog gledišta ta (naizgled velika) brojka raširenih bakterija ne predstavlja opasnost.

“To nije zdravstveni problem iz moje perspektive”, rekao je član znanstvenog tima, Paul Dawson.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Za mnoge znanstvenike, virusi uopće nisu živi. Naravno, to ovisi o tome što se podrazumijeva pod pojmom „život”. Kad se razbolimo, često nam je...

Bakterije i virusi

Iz matičnih je stanica moguć programiran razvoj rezervnih tkiva, organa ili novog organizma, tj. klona.

Zdravlje i Medicina

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model...

Bakterije i virusi

Novac doslovno neprestano ide iz ruke u ruku zbog čega se na njemu skuplja mnogo bakterija. I premda ih je većina bezopasna, nakon baratanja novčanicama ruke...

Oglašavanje