Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Puno seksa kod starijih osoba je dobro za mozak

Sveučilišta Coventry i Oxford imaju dobru vijest za seksualno aktivne starije osobe.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences, a obuhvatila je 73 osobe u dobi između 50 i 83 godine. Sudionici su ispunili upitnik o tome koliko su se često, u prosjeku, upuštali u seksualne aktivnosti u proteklih 12 mjeseci – bez obzira na to je li to bilo: nikada, mjesečno ili tjedno. Odgovarali su i na pitanja o općem zdravlju i načinu života.

Tih 28 muškaraca i 45 žena također su sudjelovali u standardiziranom testu koji se obično koristi za mjerenje različitih uzoraka funkcije mozga kod starijih odraslih osoba, usredotočujući se na pažnju, pamćenje, jezik i vizuospacijalnu sposobnost.

To je uključivalo verbalne testove u kojima su sudionici imali 60 sekundi za nabrojati što više životinja i reći što više riječi koje počinju slovom F. Također su sudjelovali u testovima kako bi se utvrdila njihova vizuospacijalna sposobnost poput pokušaja kopiranja složenog dizajna i crtajući po sjećanju. U ta dva seta testova su najviše bodove postigli sudionici koji su u seksualnoj aktivnosti sudjelovali na tjednoj bazi, pogotovo u  verbalnim testovima.

Rezultati sugeriraju da učestalost spolne aktivnosti nije bila povezana s većim bodovima u testovima pozornosti, pamćenja ili jezika. U tim testovima sudionici su podjednako dobro postizali rezultate, bez obzira na učestalost ili uopće postojanje seksualne aktivnosti.

Ova studija se nastavila na prethodna istraživanja iz 2016. godine koja su pokazala da su seksualno aktivne starije osobe postizale bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih koji nisu bili seksualno aktivni. Ovaj put je pozornost više bila usmjerena na utjecaj učestalosti seksualne aktivnosti i širi raspon različitih testova.

Znanstvenici kažu kako bi daljnja istraživanja trebala istražiti kako biološki elementi, poput dopamina i oksitocina, mogu utjecati na odnos između seksualne aktivnosti i funkcije mozga kako bi se bolje objasnilo sadašnje otkriće.

Voditelj studije Dr. Hayley Wright rekao je:”Možemo samo nagađati je li to potaknuto društvenim ili fizičkim elementima – ali područje koje želimo dalje istražiti jesu biološki mehanizmi koji mogu utjecati na to sve.

“Ljudi ne vole misliti da se starije osobe seksaju – ali moramo izazvati ovu koncepciju na društvenoj razini i pogledati kakav utjecaj može imati seksualna aktivnost na osobe starije od 50 godina, izvan poznatih učinaka na seksualno zdravlje i opće dobrobiti “.

5 komentara

5 Comments

 1. Vera Lakatos

  26 lipnja, 2017 u 3:16 pm

  Sve se bojim da im ide.

 2. Ivan Stipišić

  26 lipnja, 2017 u 7:50 pm

  da .puno sexa za starije dobro je i za srce isto.budale jedne

 3. Siniša Denčić

  27 lipnja, 2017 u 6:06 am

  Isto kao teretana.

 4. Robert Zdelar

  27 lipnja, 2017 u 11:32 am

  blago nama

 5. Karmen Denac

  29 lipnja, 2017 u 11:51 pm

  A zasto su svi dementni???

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Dugotrajna analiza nekoliko stotina adolescentskih mozgova pokazala je da socioekonomski status (SES) obitelji može igrati bitnu ulogu u razvoju ključnih područja mozga odgovornih za...

Neuroznanost

Pamćenje je jako zanimljiva stvar. Razvilo se od naših prvih predaka, neandertalaca, koji su se mogli prisjetiti stvari na različite načine koristeći instinkt i...

Društvene znanosti

Biste li vi željeli živjeti sto godina?

Psihologija

Nemojte krivicu za nedostatak brige koji se pojavljuje u ranim popodnevnim satima svaljivati na dugi sastanak ili niske razine kofeina. Jedno istraživanje sugerira da...

Oglašavanje