Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Puno toga se može napraviti od stare žvakaće gume

Britanka se dosjetila načina kako da čuva okoliš i reciklira žvakaće gume

Foto: Gumdrop

Mlada Britanka Anna Bullus je istražujući kemiju žvakaće gume otkrila je da je njezin glavni sastojak, baza za gumu, obično sintetička guma, vrsta polimera slična plastici.

“Zove se poliizobutilen”, objašnjava Anna. Dobiva se iz petrokemikalija koje se pročišćavaju iz fosilnih goriva poput sirove nafte.

Anna Bullus je shvatila da žvakaća guma, čak i kada joj je namjena potpuno iskorištena i kad se baci – i dalje svestran i potencijalno koristan materijal.

Provela je čitavih osam mjeseci u laboratoriju sve dok nije pronašla dobar način pomoću kojeg se stare žvakaće mogu pretvoriti u posve novi, korisni predmet.

Najprije je žvakaće gume pretvarala u pjenu, a potom je pjeni dodavala niz tvari (koje ne želi otkrivati) da bi na kraju dobila materijal sličan gumi koji se može upotrijebiti za izradu najrazličitijih predmeta.

Odlično rješenje, no kako nagovoriti ljude da doniraju iskorištene žvakaće gume umjesto da ih bacaju u kante ili čak na ulice? Kao dio svoje strategije na tragu toga, Anna je stvorila svijetloružičaste, mjehurićaste posude, posebno namijenjene za odlaganje gume pod nazivom Gumdrop.

Zanimljivo je da se posude za skupljanje starih žvakaćih guma također izrađuju od reciklirane žvakaće gume. Poruka pored svakog takvog ružičastog spremnika objašnjava kako će sve sakupljene žvakaće gume biti reciklirane u posve nove predmete.

Foto: YouTube

Još jedan izazov za Annu je bio pronaći partnere u industriji spremne za recikliranje starih žvakaćih guma, što je isto bilo nešto potpuno novo.

Naposljetku je uvjerila jedan pogon za reciklažu u Worcesteru da trebaju surađivati. Oni uzimaju njezino prikupljeno “smeće” filtrirajući neželjeni materijal, poput papira i nekih slatkih dodataka, zatim sve melju u komadiće da bi to na kraju spojili s drugim recikliranim plastičnim polimerima.

Udio žvakaće gume u cijeloj toj mješavini varira, ali Anna kaže da svaki predmet koji je dizajnirala i proizvela sadrži najmanje 20% žvakaće gume.

Anna ne staje sa svojim naumom, kaže da joj je velika želja od žvakaće gume proizvesti i čizme.

Možda će vas zanimati

Elektronika

Kao što većina već zna, elektroniku baš i nije jednostavno reciklirati. Danas je kultura kupnje takva da kada izađe novi model, korisnici stare šalju...

Ekologija i okoliš

Svima nam je dobro poznata činjenica da bi se plastika trebala reciklirati. Upravo zato, boce, vrećice i ostale jednokratne plastične materijale odlažemo u posebne...

Ekologija i okoliš

Dvadeset tvrtki proizvodi više od polovice cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu uporabu, a odgovorno je za poticanje klimatske krize i stvaranje...

Ekologija i okoliš

Za desetke tisuća plastičnog otpada koji onečišćuju planet odgovorna je šačica multinacionalnih kompanija među kojima su Coca-Cola, Nestlé, Pepsico, objavila je svjetska koalicija nevladinih...