Connect with us

Hi, what are you looking for?

Pušači češće moraju na operacije kralježnice

Švedsko istraživanje otkriva

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata. Pokazuje tako novo švedsko istraživanje.

Znanstvenici su usmjerili pažnju na česti povod bolova u donjem dijelu kralježnice koji je poznat kao lumbalna spinalna stenoza. Događa se kad se suzi kralježnički kanal i tako se poveća pritisak na kralježničku moždinu i živce. To stanje se često razvija samim starenjem.

Vjeruje se, ipak, da nikotin kompromitira protok krvi tako potičuči upalne promjene i time pridonoseći takvom procesu, tvrde autori studije.

Znanstvenici su proučavali podatke čak 331.941 građevinska radnika koji su bili u registru zdravstvenog stanja po profesijama u Švedskoj. Radnici su tako praćeni prosječno više od 30 godina i na samom početku istraživanja su bili prosječno u 30-im godinama života. Tijekom cijelog istraživanog razdoblja je njih 1623 imalo operativni zahvat na kralježnici upravo zbog lumbalne spinalne stenoze.

Kad se to usporedi s ljudima među njima koji nikad nisu pušili, oni teški pušači koji su najmanje 15 cigareta pušili dnevno su imali čak 46 posto više izgleda za operativnim zahvatima na kralježnici, pokazala je studija. Umjereni su pušači (koji su pušili do 14 cigareta u danu) imali 31 posto veći rizik, a bivši su pušači imali 13 posto veći rizik za operativnim zahvatima.

Čini se kako je pušenje vidljiv faktor rizika za razvoj suženja kralježničkog kanala u spomenutom donjem dijelu leđa koji može voditi do operativnih zahvata, smatra voditelj istraživanja dr. Arkan Sayed-Noor, inače znanstvenik sa sveučilišta Umea. „Prestanak pušenja može smanjiti rizik“, poručio je Sayed-Noor.

Ranija su istraživanja već pokazala kako su rezultati operacija na kralježnici lošiji kod pušača.

Pušenje oštećuje kralježnicu na nekoliko različitih načina, napisali su znanstvenici u radu koji je objavljen u časopisu Spine Journal. Nikotin može oštetiti tkivo kralježnice, zatim oslabiti kosti te pogoršati bolove u donjem dijelu leđa.

Teški pušači vrlo često žive sjedilačkim načinom života što ih vodi do slabljenja mišića i povećanja opterećenja donjeg dijela leđa. Znanstvenici ističu kako su većina ispitanika u istraživanju bili muškarci pa se rezultati za žene mogu razlikovati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Prestanak pušenja? Ako ne ide milom… Želite li prestati pušiti? Podizanje cijene cigareta može biti rješenje, ako je suditi prema nekim opsežnim istraživanjima; pa...

Zdravstveni stručnjaci su relativno nedavno objavili da pušenje jednako utječe na vid kao i na pluća. To se ne spominje tako često. Unatoč pomalo...

Prema jednoj studiji, pretilost uzrokuje veći broj slučajeva četiriju čestih vrsta raka u Velikoj Britaniji nego pušenje. Naime, studija instituta Cancer Research UK pokazuje...

Zdravstveni problemi velikog broja zaposlenih ljudi nastaju i zbog predugog sjedenja. Čak i kada koristite skupu stolicu koja drži idealan položaj tijela tijekom dužeg...

Advertisement